Ежедневният прием на натриев бикарбонат намалява киселинността и подобрява издръжливостта на организма

Различни са причините за повишаване на киселинността на тялото. Киселини се освобождават  дори по време на физическо натоварване и тук идва ролята на натриевият бикарбонат, който увеличава алкалния буфер на тялото, така че киселинният баланс да не се наруши. Поради това му действие, за много спортисти натриевият бикарбонат е част от всекидневната диета.

Метод

В проучването за ефективността на натриевия бикарбонат върху повишената киселинност, 10 спортисти са били разделени на две групи. В продължение на няколко седмици едната група е получавала алкални таблетки с натриев бикарбонат (NaHCO3), а другата плацебо. През това време и двете групи са карали велосипед за проверка на издръжливостта, а след теста са били анализирани резултатите – рН на кръвта и нивото на бикарбоната.

Резултати

В групата, която е получавала алкални таблетки, изследователите са установили значително повишение в нивата на бикарбонат и pН на кръвта спрямо групата получавала плацебо. Комбинацията от повишено рН и по-добра производителност показва увеличаване на алкалния буфер в клетките и води и до по-голяма издържливост.

Не са открити странични ефекти при продължителна употреба.

Заключение
Проучването показва, че натриевият бикарбонат не само противодейства на киселинността, но също така е безопасен за ежедневна употреба. Но за тази цел алкалните таблетки трябва да бъдат покрити със защитна обвивка, за да не се разпадат още в стомаха. Изследователите заключават, че бикарбонатният буфер може ефективно да предотврати повишаването на киселинността и по този начин да подобри издръжливостта на човек.

Източник: Многодневният прием на натриев бикарбонат подобрява способността за издръжливост и намалява киселинността на кръвта и други телесни тъкани при мъжете.

 Историята на Атанас

Казвам се Атанас, 54-годишен счетоводител съм. Болестта подагра ми беше напълно неизвестна допреди 6 години, докато лявото стъпало не започна да ме боли без видима причина. Аз обичам да тичам по три пъти в седмицата прочети повече.