Подагра и захар

подагра и захар

Какво трябва да знаете за връзката межда захарта и подаграта

Рафинираните захари не са особено добри за никого, но могат да бъдат напълно опасни, когато се комбинират с определени условия. Подаграта е един такъв пример: тези, които се радват на диета с високо съдържание на захар и алкохол, са в много по-голям риск да развият болезнено подуване и възпаление, предизвикано от натрупване на пикочна киселина.

Фактът, че подаграта е свързана с диабет и метаболитен синдром – две състояния, породени от редовно претоварване със захар – укрепва теорията, че захарта и подаграта вървят ръка за ръка.

Захарта  лоша ли е за подаграта?

Едно скорошно проучване на Медицинския факултет на Бостънския университет установи, че независимо от други фактори за диета и начин на живот, приемът на захар е оказал значително влияние върху тежестта и честотата на подагрозните атаки . Мъжете, които пиеха шест безалкохолни напитки седмично, имаха 29% по-голям шанс да развият подагра, а за тези, които пиеха две или повече безалкохолни напитки всеки ден, рискът им беше 85% по-висок.

Докато  захарта може да бъде вредна, фруктозата е в основата на проблема.

Фруктозата е опасна за подаграта, тъй като увеличава производството на пикочна киселина, и така има същия ефект върху тялото като богатите на пурини храни, които са ви научили да избягвате.

Може би по-важното е, че фруктозата също намалява отделянето на пикочна киселина. Това прави фруктозата двойна заплаха: не само ще повиши нивото на пикочната киселина в кръвта ви, но и ще попречи на бъбреците да се отърват от пикочната киселина, която тялото естествено произвежда, което вероятно ще доведе до натрупване. Кристалите на пикочната киселина започват да се натрупват в ставите.

Как да ограничите захарта и подагрозните атаки?

Въпреки че пурините допринасят за пристъпите на подагра, вероятно е комбинацията от храни, богати на пурини, и храни с високо съдържание на захар са най-голямата заплаха. В края на краищата, много хора, които фокусират менюто си върху обилни меса и мазни протеини, също се радват на захарните напитки същността на нездравословната диета.

Така че, вместо да реорганизирате целия си план за хранене, започнете с намаляване на захарта, за да възстановите естествената система за филтриране на тялото и да помогнете на метаболизма си да се справи с останалата част от храната от вашата чиния.

Премахването напълно на захарта е трудна перспектива, но няколко малки промени могат да направят огромна разлика в приема на захар:

Внимавайте за скрити източници на захар

Фруктозата е почти навсякъде и е лесно да се вземе повече, отколкото си мислите. Пакетираните храни са най-големият проблем, така че добрата първа стъпка е да замените обработените ястия и закуски за пълнозърнести храни.

Когато си купите пакетирана храна, прочетете финия шрифт: захарта се предлага в много форми и върви с много имена (например, сукралозата съдържа фруктоза), така че правете изследванията си, преди да тръгнете на пазар.

Спрете употребата на алкохол

Алкохолът се държи много като захарта, след като влезе в тялото ви: той увеличава производството на пикочната киселина и пречи на способността на тялото да го отделя.

Не е изненадващо, че бирата е един от най-големите виновници за атаките на подагра, тъй като не само съдържа алкохол, но е с високо съдържание на прости въглехидрати, които ще разрушат метаболизма ви.

Заместители на зеленчуци за плодове

Повечето плодове са с високо съдържание на фруктоза, така че, въпреки че са естествени, те все още могат да хранят подаграта. Първоначално това може и да не изглежда като честен компромис, но има много зеленчуци, които имат достатъчно сладост.

Морковите, цвеклото и зеленият грах са заредени с витамини, невероятно гъвкави и освежаващо сладки. Макар да имат малко захар, висококачествените им влакна, плътните им хранителни свойства са повече от компенсиране на  фруктозата.

Палео диета

Може  да си направите ясно и стегнато меню, което да извлича догадките от това с какво да се хранете.

Изследванията показват, че пурините предизвикват производството на пикочна киселина, но за разлика от фруктозата, те няма да се намесват в способността на тялото да отделя излишъка.

От своя страна диета, която се фокусира върху ограничаването на естествените и рафинирани захари, а не на протеините, може да бъде добра стъпка за вас.

Палео диетата се фокусира върху животински протеини, зеленчуци и плодове, като същевременно избягва повечето съвременни луксозни стоки като зърнени храни, захари и алкохол.

Със сигурност не е най-добрият начин да изрежете пурините от диетата си (те се намират във всички видове месо), но може драстично да ограничат количеството вредни захари, които приемате.

Разбира се, от жизненоважно значение е да обсъдите с вашия лекар предимствата и недостатъците, преди да вземете решение за диетата на Палео или някаква друга специфична диета.

Дайте на вкусовите рецептори време да се приспособят. Захарта е голяма част от съвременното хранене и тялото е свикнало с вкуса, чувството и ефекта от сладките храни.

Може да е трудно да се адаптирате към новата си здравословна диета, но ако се придържате към нея, скоро ще забележите естествената сладост в някои храни и ще можете да задоволите нуждата от сладост, докато подсилвате здравето  с полезни съставки.

Отношението и ангажираността са важни части от всяка промяна в здравословния начин на живот.

Бъдете фокусирани върху целта си, оценявайте всяка малка стъпка, която правите, и запазете здравето и благоденствието си на върха на списъка с приоритети.

Осъзнайте, че захарта е наркотик, а изрязването му няма да бъде разходка в парка, но животът ви ще бъде много по-приятен и пълен, след като намалите риска от подагра, като ограничите приема на захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds