Подаграта е болезнено възпаление, резултат от кристализация на пикочна киселина в ставите. Болестта е известна от 2500 години и за съжаление с всяка година пациентите се увеличават с хиляди. Подаграта е с характер на ревматично заболяване и често се бърка с артрит, но двете страдания са напълно различни, защото за разлика от артрита при подаграта се наблюдава възпалителна реакция в засегнато място/ става, където има натрупване на кристали на пикочната киселина.

В случай на подагра, уринните киселини се утаяват в ставите, което е съпроводено от силна болка и обездвижване, а това се случва, защото в тялото има твърде много киселинни отпадъци.

Подагра се проявява по-често при мъжете и обикновено настъпва след 40-годишна възраст, когато киселинността в тялото се  увеличава все повече, тъй като киселините – като пикочната киселина – се извеждат все по-малко и по-трудно от кръвта. Излишъкът от пикочна киселина може да кристализира и да се утаи върху ставите.
При жените често наблюдаваме подагра след менопаузата, когато организмът вече не може да изхвърля киселинни отпадъци ежемесечно с менструацията и процесът на извеждането на киселините се извършва по същия начин, както при мъжете.

 

Как протича подаграта

Понякога подаграта се ограничава до един пристъп, обикновено в стъпалото – точно до палеца на крака. По-често, обаче, пристъпите на подагра продължават все по-дълго, случват се все по-често и стават все по-тежки, появяват се и в други стави и в крайна сметка подаграта става хронична. Кожата около ставата се зачервява и изпъва болезнено, като болката може да бъде толкова тежка, че не се понася дори допира на чаршаф. Ходенето също става все по-трудно и обуването на обувки е болезнено. При липса на усилия да се противодейства на подаграта, в крайна сметка е неизбежно използването на патерици.

Оплакванията при хронична подагра могат също така да се увеличават постепенно, без предварителни остри пристъпи. Ставите се удебеляват, стават болезнени и твърди, но без силно зачервяване. Именно поради това, че  протича с по-трудно разпознаваеми оплаквания – хроничната подагра също се бърка с артроза или ревматоиден артрит.

 Подаграта има три форми:

  • Хронична подагра
  • Летяща подагра
  • Псевдоподагра

 

Историята на Атанас
Казвам се Атанас, 54-годишен счетоводител съм. Болестта подагра ми беше напълно неизвестна допреди 6 години, докато лявото стъпало не започна да ме боли без видима причина. Аз обичам да тичам по три пъти в седмицата…. прочети повече