Подагра и банани

подагра и банани

Ежедневната консумация на банани може да помогне за облекчаване на болката и възпалението, причинено от подаграта.

Бананите са алкални по природа и са едни от най-добрите източници на калий, съдържащи над 400 мг калий и само 1 мг натрий. Те помагат да се  поддържа нормално кръвно налягане,нормална сърдечна функция и по-ниски нива на пикочна киселина.

Бананите способстват за втечняване на пикочната киселина и я елиминират от организма чрез урината.

Един банан съдържа около 24 микрограма фолиева киселина, която също помага за понижаване нивата на пикочната киселина, както и за възстановяване на костната тъкан в ставите.

Освен това, той съдържа около 10,3 мг витамин С, който също намалява нивата на пикочната киселина и облекчава симптомите на подаграта.

Бананът е едно от най-древните култивирани растения. Смята се,че родината на бананите е Югоизточна Азия, предимно Малайския архипелаг, след което се разпространяват във Филипините и Индия.

Днес Северна и Южна Америка са най-големите производители на банани. Те са били култивирани там от португалските колонизатори,като  основно били отглеждани в Бразилия, Коста Рика и Мексико.

Бананите са уникален вид плод, който има кремаво месо, което е твърдо, но сладко и може да се бере през цялата година.

Един банан има около 105 калории и е с ниско съдържание на захар, но с много високо съдържание на витамини В6, витамин С, фибри, магнезий, фолиева киселина и калий; което е много полезно за страдащия от подагра и трябва да бъде част от ежедневната диета.

Диетата при подаграта е  от ключово значение

Изключително важно е диетата при подагра да се състои от пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ниски протеини/пурини и ниско съдържание на мазнини.

Не забравяйте да ядете поне един банан на ден, за да поддържате нивата на пикочната киселина ниски и да избягвате болезнените пристъпи на подаграта.

За да усвоите максимално полезните минерали, витамини и да се възползвате от повечето антиоксиданти съдържащи се в тях, уверете се, че бананите са напълно узрели,

Изследвания, проведени от Университета на Инсбрук в Австрия, потвърдиха, че бананите, които са напълно узрели, почти до точката на разваляне, имат най-висока концентрация на антиоксиданти и нивата всъщност се увеличават, колкото повече узряват.

Не трябва да ядете повече от един банан на ден, защото този плод, заедно с полезните свойства, съдържа пурини, които могат да предизвикат обостряне.

Храненето само на плодове, без да се спазва правилният режим на пиене на вода, няма да доведе до резултати. Диетата трябва да съдържа поне два литра вода.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds