Подагра и диня

Динята е алкален плод с високо съдържание на вода, което е важен фактор за разтваряне и промиване на острите кристали, които причиняват болката при подагра

Подаграта е болезнено възпалително състояние, засягащо малките стави, особено големия пръст на краката.

Подаграта се наричала „болест на богатия човек“ от поколения, защото обикновено тя засягала мъже, които са консумирали скъпи храни, като например меса от органи, пържоли, гъби и червено вино.

Логично е за да се предотвратят пристъпите на подаграта,  да се намалят или премахнат такива храни от вашата диета, въпреки че ако в момента страдате от остър пристъп, тогава динята може да осигури облекчение.

Динята е алкален плод с високо съдържание на вода, което е важен фактор за разтваряне и промиване на острите кристали, които причиняват болката.

Повече за подаграта

Повечето от атаките на подаграта се случват при мъжете, обикновено между 40 и 50 години.

Началото на интензивната болка обикновено започва през нощта, когато пикочната киселина в кръвта се утаява в остри кристали, които се отлагат в ставите, често най-големият пръст на краката. Пикочната киселина е продукт на разпадане на пурини, които са съединения, открити в говеждо месо, пуешко месо, гъби, червено вино, бира и някои други храни.

След като бъдат депозирани, острите кристали увреждат съединителната тъкан и предизвикват възпалителна реакция от тялото ви. Засегнатия от подагра пръст може да бъде толкова чувствителен,че дори допира до чаршаф може да причини дискомфорт.

Хранителните вещества на динята

Динята се смята за един от най-алкалните плодове, способни да неутрализират киселинността в кръвта и други тъкани. Динята е добър източник на витамини А и С,  калий, а също така съдържа и витамин В.

Витамин С показва антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и е необходим за възстановяване на увредена съединителна тъкан като сухожилия и хрущял, а освен това динята е богата на други антиоксиданти, наречени каротеноиди, особено ликопен, бета-каротин и лутеин.

Антиоксидантите премахват свободните радикали и намаляват потенциалните увреждания в тъканите. По отношение на състава, водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.

Отмиване на пикочната киселина

Обща стратегия при справянето с подагра е да се пие много вода, поне десет чаши дневно, което помага да се промие пикочната киселина от ставите и кръвта, така че да може да се екскретира.

Динята е предимно вода и е много полезна в това отношение. Динята също прочиства бъбреците, което е важно, защото прекомерната пикочна киселина образува камъни и песъчинки в бъбреците.

Неутрализираща пикочна киселина

Динята е много алкална храна, която повишава рН на течностите и тъканите в тялото и помага да се предотврати отделянето на пикочната киселина в остри кристали. Тя също съдържа витамин С, калий и калций, които имат неутрализиращо въздействие върху пикочната киселина.

Лечебни свойства на динята

Много от хранителните вещества в динята допринасят за заздравяването на тъканите, увредени от острите кристали на подаграта. Витамин С, по-специално, е необходим за производството на колаген, който е основен компонент на хрущяла в ставите и сухожилията около тях. Калций и магнезий е полезен за костите, които са засегнати от киселинността на пикочната киселина.

Какви витамини съдържа динята?

Смята се, че динята произхожда от пустинята Калахари в Африка и сега се произвежда по целия свят. Освен че съдържа изобилни количества антиоксидант ликопен, който стимулира здравето, динята е отличен източник на аминокиселината цитрулин, която е необходима за клетъчното делене и заздравяването на раните. Динята е с ниско съдържание на мазнини, холестерол и калории и е богата на витамини.

Витамин А

Динята е отличен източник на витамин А,като само в едно парче се съдържа дневната му стойност от 33 процента. Витамин А е мастноразтворим витамин, необходим за образуването и поддържането на лигавицата на стомаха, кожата и костите.

Витамин Е

Една порция диня съдържа 1% от дневната стойност на антиоксидантния витамин Е. Антиоксидантът е вещество, което предпазва клетките от ефектите на свободните радикали, които могат да навредят на клетките на тялото.

Витамин C

Витамин С е водоразтворим витамин, необходим за синтеза на колаген и действа като полезен антиоксидант, който предпазва тъканите от окисляване. Едно парче диня съдържа 39% от препоръчителната дневна стойност на витамина.

Тиамин

Една порция диня съдържа 6% от дневната стойност на тиамина или витамин В1. Това е водоразтворим витамин, необходим за растежа и поддържането на нервните и мускулните тъкани.

Рибофлавин

Друг витамин,който се съдържа в динята е Рибофлавин. Този витамин насърчава растежа и възстановяването на тъканите, както и подпомага функцията на клетъчното делене. Четири процента от дневната стойност на рибофлавин се съдържа в една порция диня.

Ниацин

В една порция диня се съдържа и 3% от дневната стойност на ниацин, който е водоразтворим витамин В. Той помага за поддържането на нормалните функции на нервната система.

Витамин В6

Витамин В6 е необходим за нормалното образуване на червени кръвни клетки, както и за образуването на липиди в нервната и имунната система. Едно парче диня съдържа 6% от дневната стойност на витамина.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина, съдържаща се в една порция диня, съставлява 2% от дневната му стойност. Фолиевата киселина е необходима за производството и поддържането на нови клетки и е необходима за образуването на ДНК.

Пантотенова киселина

Шест процента от дневната стойност на пантотеновата киселина се намира в една порция диня. Този витамин подпомага разграждането на мазнините, въглехидратите и протеините.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds