Пристъп на подагра може да се случи по всяко време на деня и в различни части на тялото. Понякога болката е поносима, но обикновено е толкова тежка, че едва може да се движи засегнатата ръка. Най-тежка и пронизваща е болката по време на пристъп в глезените, краката, пръстите на ръцете или краката и китката.

подагра в китката
Подагра в китката

Симптоми на подагра в ръцете

Симптомите на подагра в ръка са:

  • Изключителна чувствителност на ръката
  • Топъл оток и възпаление на ръката, обикновено във вид на зачервена лъскава кожа
  • Лющене, сърбяща кожа около и на засегнатата част на ръката
  • Бързо влошаване на болката в ръката, обикновено през нощта, която отшумява след няколко дни
  • Температура
  • Гадене и повръщане
  • Възли: поради натрупването на кристализирана пикочна киселина с течение на времето, под кожата в близост до засегнатото, в околоставните зони могат да се появят белезникави възли, наречени “подагрозни възли” или “тофи”. Те обикновено не с болезнени, но са нелицеприятни. Не при всички страдащи от подагра се образуват такива възли, но ако се появи подобен, то той почти винаги  продължава да расте, а обикновено се появяват и други..
  • Мнозина болни от подагра с течение на времето също страдат от камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност.

Причина за подагра в ръката

подагра на ръцете
Подагра на ръцете

Причината за подагра е натрупване на кристали на пикочната киселина, в този случай в ръката. Пикочната киселина циркулира в тялото с  кръвообращението. За да предпази тялото от окисляване, тялото превръща тези киселини в кристали. Кристалите на пикочната киселина са неутрални на pH, но се отлагат в ставите, често в краката. Причината за това все още не е известна, но се предполага, че това се случва, за да защити сърцето. Защото краката, пръстите и ушите са най-отдалечени от сърцето. Ако прекалено много кристали на пикочната киселина са утаени в краката, настъпва подагра.

Лечение на подагра в ръката

При пристъп на подагра важно да спрете натоварване на ръката. Така че е важно да носите ръката на превръзка или да поставите ръката на възглавница на масата. Болката може да се намали с мокра кърпа, но внимавайте тя да не е студена, това утежнява възпалението. Приемането на болкоуспокояващо средство може да облекчи болката.

След като болката отшуми, важно е отново да раздвижите ръката. Ако не направите това, ръката ви ще се схване, така че симптомите ще се върнат по-бързо и по-силно. Така че движете ръката редовно, но се уверете, че няма прекалено голямо натоварване. Разходките не са проблем, но не прекалявайте със спорта и вдигане на тежки предмети.

Пийте вода, намаляваща киселинността

Пийте алкална вода, минимум 1 – 2 литра на ден. НЕ пийте алкохол и избягвайте храни, богати на пурин. Така ще изведете киселинните отпадъци в тялото по-бързо.

Alka® Drops е уникален минерален екстракт, който се добавя към питейната вода, увеличава нейната рН-стойност и създава алкална вода.
Alka® Drops е уникален минерален екстракт, който се добавя към питейната вода, увеличава нейната рН-стойност и създава алкална вода. 

Alka® Drops капки за алкална вода може да намерие на адреса на официалния сайт за алкализиращи продукти Alka®

Носете евентуално превръзка за обездвижване

Ако редовно страдате от подагра на ръцете, носете задължително обездвижваща превръзка или поставяйте ръката на възглавница при седене и лежане.