Пристъп на подагра може да се случи по всяко време на деня и в различни части на тялото.

Понякога болката е поносима, но обикновено, особено при подагра в стъпалото, болката е толкова тежка, че ходенето е невъзможно. Освен това, най-тежката пронизваща болка често се появява в глезените, краката, пръстите на краката, пръстите и китката.

Подагра в стъпалото

Симптоми на подагра в стъпалата

Симптомите на подагра в краката са:

  • Изключителна чувствителност на стъпалата
  • Интензивна болка, която прави ходенето и изправянето трудно. Дори допир с чаршаф или одеяло може да бъде твърде болезнен.
  • Оток и възпаление на краката, обикновено във вид на зачервена лъскава кожа
  • Лющене, сърбяща кожа около и на засегнатата част на стъпалото
  • Бързо влошаване на болката, обикновено през нощта и отшумяване след няколко дни
  • Температура, гадене и повръщане
  • Възли: поради натрупването на кристализирана пикочна киселина с течение на времето, под кожата в близост до съответното стъпало, могат да се появят възли, наречени „подагрени възли“ или „тофи“. Те обикновено не са болезнени, но досадни и не са красиви за гледане. Не при всички страдащи от подагра се образуват такива възли, но като се появи такъв възел, той продължава да расте и обикновено се появяват и други.
  • Мнозина болни от подагра с течение на времето също страдат от бъбречни камъни или бъбречна недостатъчност.

Причина за подагра в стъпалата 

Причината за подаграта е натрупване на кристали на пикочната киселина, в този случай в стъпалата. Пикочната киселина циркулира в тялото с  кръвообращението. За да предпази тялото от окисляване, тялото превръща тези киселини в кристали. Кристалите на пикочната кисеvoedingлина са неутрални на pH, но се отлагат в ставите, често в стъпалата. Причината за това все още не е известна, но се предполага, че това се случва, за да се защити сърцето. Защото краката, пръстите и ушите са най-отдалечени от сърцето.

Лечение на подагра в стъпалото

При пристъп на подагра в стъпалото е важно да спрете да натискате стъпалото. Така че е важно да ходите колкото възможно по-малко и за предпочитане дръжте крака горе. Болката може да се намали с мокра кърпа, но внимавайте тя да не е студена, това утежнява възпалението. Приемането на болкоуспокояващо средство може да облекчи болката.

След като болката отшуми, важно е отново да раздвижите стъпалото. Ако не направите това, кракът ви ще се схване и симптомите ще се върнат по-бързо и по-силно. Така че движете крака редовно, но се уверете, че няма прекалено голям натиск върху него.

Пийте алкална вода, намаляваща киселинността

Пийте алкална вода, минимум 1 – 2 литра на ден. НЕ пийте алкохол и избягвайте храни, богати на пурин. Така ще изведете киселинните отпадъци в тялото по-бързо.