Симптоми на подаграта

симптоми на подаграта

Внезапна и силна болка,

както при счупване и разместване на костта – това първата проява на пристъп на подагрен артрит. Най-често пристъпът настъпва през нощта, било на фона на злоупотреба с алкохол, било на преяждане.

Температура

От общите явления, придружаващи пристъпа, най-често са налице висока температура – около 38 °С, а в някои случаи и до 40 °С, усещане за силна горещина, понякога втрисане, силно потене, ускоряване на пулса, често съпроводено с нарушение на сърдечния ритъм, нерядко кръвното налягане се повишава.

Спазми в мускулите

Болните са раздразнителни, възбудени, оплакват се от безсъние, слабост, омаломощеност. Първите признаци на болестта могат да се появят като мускулни болки и спазми в прасците.

Повторният пристъп на подагра обикновено се предшества от усещане за пробождане в поразената става.

Ето как описва пристъп на подагра семейният лекар Сиденхем, живял през XVII век. Той самият е страдал от това заболяване и доста подробно е описал клиничната картина в трактата си:

„Болката сякаш усуква, а сетне разкъсва връзките, гризе и хапе костта като куче. Болезнената част на тялото става толкова чувствителна, че дори леката завивка се усеща като непоносима тежест, а предпазливите и леки стъпки на намиращия се в стаята човек стават мъчителни за болния.”

Чувствителност към повишаващи киселиността съставки

Пристъп могат да провокират различни травми, физически претоварвания, нервно-емоционални състояния, преохлаждане, а също и някои лекарства, които в една или друга степен съдействат за увеличаването на пикочната киселина в организма или за повишаването на концентрацията й в кръвта. Към тези вещества се отнасят например кофеинът, теоброминът, теофилинът, теофедринът, еуфилинът, витамините В1 и В12, съдържащите живак пикочогонни средства и др.

Заболяването се проявява във вид на повтарящи се пристъпи на болка в поразените стави, като болките могат да продължават от 3 до 10 дни, най-често възникват през пролетта или есента. След ставите на стъпалото болестта може да порази коленните, раменните или лакътните стави.

Обърнете внимание: колкото по-дълго оставяте болестта без лечение, толкова по-малка е вероятността от разпознаването на пристъпа.

Болестта става хронична, при това за нея ще ви напомнят не само ставите, но и други органи. Доста често се наблюдават подагрени поражения на лигавиците на стомашно-чревния канал, бронхите, очите, пикочния канал.

Промени в организма

Занемарените форми на подагра могат да доведат до възпаление на белите дробове (пневмония), да станат причина за екземи, да повлияят на работата на зрителните органи, черния дроб, бъбреците, кръвоносната система.

Ставите, поразени от остър подагрен артрит, се удебеляват, обезобразяват се, понякога в мускулите, сухожилията или ушните миди се образуват безболезнени възли. Увреждането на кожата на мястото на възникване на подобни възли може да причини образуването на язви, а последващото им инфектиране – тежки заболявания.

Посочените промени в организма могат да се появят като следствие от отлагането на кристалите на соли на пикочната киселина в ставите, а в тежки случаи – в ставните връзки, сухожилия, надкостницата, лигавиците на торбичките и кожата.

Отлагането на соли се предшества от умъртвяването на тъканите под въздействието на пикочната киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds