Витамини и подагра

Витамини и подагра

Витамини за болните от подагра

Как могат да помогнат съставките на храната на хората, страдащи от подагра?

Витамин С

стимулира извеждането на пикочна киселина от бъбреците и по този начин понижава риска от възникване на подагра.

При това трябва да отчитате, че големите дози от витамина могат да променят способността на организма да усвоява

Витамин B5

Пантотеновата киселина, по-известна като витамин В5, се оказва много полезна в борбата с подаграта. Директното й действие е свързано с понижаване нивата на пикочна киселина, но това още не е научно доказано. Индиректното й действие е свързано с понижаване на триглицеридите, LDL-холестерола (лошия холестерол) и общия холестерол и повишаване на HDL-холестерола (добрия холестерол).

Триглицеридите и холестеролът са маркер за инсулинова резистентност. Тази резистентност и метаболитните нарушения могат да доведат до инфаркт, инсулт, диабет, подагра. Подаграта се свързва с диабета, тъй като високите нива на инсулин повишават нивата на пикочна киселина.

витамин В12

от храната или хранителните добавки. Това може да доведе до недостиг на витамин В)2, което е опасно.

Витамин А

Приемът на витамин А може да предизвика пристъп на подагра при болните и в някои случаи и при хората от рисковата група. Не вземайте високи дози от този витамин в никакъв случай.

 Никотинова киселина,

Високите дози, които се използват за намаляване нивото на холестерола, също могат да предизвикат подагрен пристъп, тъй като продуктите от разпада на никотиновата киселина се конкурират с пикочната киселина при всмукването в бъбреците. Тази конкуренция може да доведе до натрупването на пикочна киселина и следователно до пристъп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds