Има достатъчно научни доказателства, че алкохолът и подаграта не са съвместими, и за това как точно алкохолът влияе на заболяването. Изследванията, проследяващи употребата на алкохол на 47 000 души, в течение на дванадесет години, показват, че шансът да се разболеят от подагра е по-висок при мъжете, които употребяват повече алкохол. Всъщност, не само съдържанието на алкохол, но и видът му имат ефект върху увеличаването на риска. Червеното или бялото вино ограничават риска, докато бирата го увеличава с 30%.

Алкохолът увеличава риска от пристъп на подагра

Когато пациенти с подагра пият алкохол, нивото на пикочната киселина временно се увеличава. От друга страна – при хора, които имат високо ниво на пикочна киселина в кръвта, високата консумация на алкохол може да е причина за подагра. Нивото на пикочна киселина стига пик в рамките на 3 часа след консумацията на алкохол, след което намалява отново. Поради този ефект, много хора получават пристъп на подагра няколко часа след като са пили алкохол.

Бирата, за разлика от виното, влияе лошо на подаграта
Следните рискови фактори играят важна роля при подагра: затлъстяването, богатата на пурин храна и алкохолът. Пиенето на алкохол увеличава риска от подагра, но не всички алкохолни напитки носят един и същ риск.
В споменатото по-горе проучване, при което 47 000 мъже са давали информация за състоянието и диетата си, 730 мъже са развили подагра дванадесет години по-късно. Данните за храненето им показват, че рискът от подагра е 2,5 пъти по-висок при мъжете, които са пиели 4 или 5 чаши алкохол дневно, отколкото за тези, които не са. Дори едно питие на ден увеличава риска с 30%.
Има значение, каква алкохолна напитка се пие. При ежедневна консумация на 2 или повече чаши бира рискът от заболяване от подагра е бил 2,5 пъти по-висок, а при консумация на 2 чаши силен алкохол рискът се е увеличил 1,6 пъти. Опасността от заболяване не се е увеличила значително в случаи, в които мъжете са пиели 2 чаши вино дневно.

Влиянието на алкохола върху подаграта не зависи пряко от алкохолното съдържание на напитката. Вярно е, че бирата има високо съдържание на пурин, който се преработва от организма и превръща в пикочна киселина, а подаграта се причинява от излишъка от пикочна киселина, който се натрупва в ставите. Ето защо превенцията често се основава на бедна на пурин диета и активно намаляване на киселинността.