Симптоми на подагра в коляното

подагра на коляното

Пристъп на подагра може да се случи по всяко време на деня и в различни части на тялото. Понякога болката е поносима, но обикновено, особено при подагра в коляното, болката е толкова тежка, че дори ходенето става невъзможно. Най-тежка и пронизваща е болка в глезените, краката, пръстите на ръцете и краката, и китката.

Симптоми за подагра в коляното

  • Изключителна чувствителност на коляното
  • Интензивна болка, която прави ходенето и изправянето трудно
  • Оток и възпаление на коляното, обикновено във вид на зачервена лъскава кожа
  • Лющене, сърбяща кожа около и по засегнатата част на коляното
  • Бързо усилване на болката в коляното, обикновено през нощта, която отшумява след няколко дни.
  • Повишена телесна температура
  • Гадене и повръщане
  • Възли: поради натрупването на кристализирана пикочна киселина, с течение на времето под кожата в близост до засегнатото коляно и в околоставните зони могат да се появят белезникави възли наречени „подагрозни възли“ или „тофи“. Те обикновено не са болезнени, но са нелицеприятни. Не при всички страдащи от подагра се образуват такива възли, но ако се появи подобен, то той почти винаги  продължава да увеличава размера си, а обикновено се появяват и други.
  • Мнозина болни от подагра, с течение на времето, започват да страдат и от камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност.

Причина за подагра в коляното

Причината за подагра е натрупване на кристали на пикочната киселина, в този случай в коляното. Пикочната киселина циркулира в тялото с кръвообращението. За да предпази тялото от окисляване, тялото превръща тези киселини в кристали. Кристалите на пикочната киселина са неутрални на pH, но се отлагат в ставите, често в краката. Причината за това все още не е известна, но се предполага, че това се случва, за да защити организма сърцето, тъй като краката, пръстите и ушите са най-отдалечени от сърцето. Ако прекалено много кристали на пикочната киселина са утаени в краката, настъпва подагра

Лечение на подагра в коляното

При пристъп на подагра в коляното е важно да спрете да натискате мястото. Важно е да ходите възможно по-малко и за предпочитане да държите крака нагоре. Болката може да се намали с мокра кърпа, но внимавайте тя да не е студена, това утежнява възпалението. Приемането на болкоуспокояващо средство може да облекчи болката.

След като болката отшуми, важно е отново да раздвижите коляното. Ако не направите това, кракът ви ще се схване и симптомите ще се върнат по-бързо и по-силно. Така че движете коляното редовно, но се уверете, че няма прекалено голям натиск върху него. Разходките не са проблем, но не прекалявайте със спорта и вдигане на тежки предмети.

Пийте вода, намаляваща киселинността

Пийте алкална вода, минимум 1 – 2 литра на ден. НЕ пийте алкохол и избягвайте храни богати на пурин. Така ще изведете киселинните отпадъци от тялото по-бързо.