Какво е Алопуринол

Алопуринолът е лекарство, с помощта на което се спира производството на пикочна киселина, чрез инхибиране на ензима “ксантиноксидаза”. Проблемът на това лекарство е, че не може да се приема от хора с чернодробна недостатъчност. Също така е известно, че алопуринолът е вреден за бъбреците и поради този факт лекарите вече не го предписват на хора с увредена бъбречна функция.

Кога се предписва Алопуринол

Обикновено лекарят предписва Алопуринол като лекарство срещу производството на пикочна киселина, или по-точно за да се спре превръщането на пурин в пикочна киселина. Пристъпът на подагра може временно да се влоши, ако започнете с алопуринол, така че за първите няколко седмици в по-вероятно да Ви бъде предписан Колхицин.

Странични ефекти

Страничните ефекти на алопуринол са изброени в листовката на лекарственото средство, като най-често срещаните са:

  • Остри пристъпи на подагра (особено ако сте започнали с твърде висока доза или твърде рано (<6 седмици) след остра криза)
  • Гастроинтестинални симптоми
  • Холестатичен хепатит
  • Нарушение на кръвообращението
  • Синдром на Лайел

За определяне на необходимата доза алопуринол, с която да се намали пикочната киселина във Вашия организъм, трябва да се правят редовни кръвни изследвания по време на лечението и дозата да се коригира въз основа на нивото на киселинност.

Случаят на Лора.

Аз съм 48-годишна жена. Преди време се появиха признаци за подагра в левия ми крак. В един момент проблемът толкова се задълбочи, че не можех да нося… прочети повече