За добро киселинно равновесие основано само на ежедневна диета, е доказано, че тя трябва да се състои от 80% алкални и 20% киселиноформиращи продукти. На практика обаче се оказва, че с нашия модерен начин на хранене, приемаме само от 30% до 40% алкални храни на ден и цели 60% до 70% киселиноформиращи.

Здравословната функция на тялото изисква създаването на достатъчно алкални буфери, които бихте могли да изградите, като следвате насоките на алкалната диета. Хората с оплаквания от повишена киселинност трябва да приемат храна в съотношение най-малко 80% – 20% (4 единици алкална и 1 единица киселиноформираща храна).

Тъй като тялото извлича хранителни вещества от целия спектър от храни, важно е да се храните по-разнообразно. Ако продължително се храните с едни и същи продукти,  в крайна сметка ще има недостиг на определени хранителни вещества.

Здравословното киселинно равновесие, без риск от изчерпване на важни хранителни вещества, може да бъде постигнато чрез поддържане на съотношение от 60% алкална и 40% киселиноформираща храна, при условие че това се комбинира с ежедневно активно намаляване на киселинността.

Киселини, основи, пурини

Препоръчително е да сте умерени с киселиноформиращите храни какви са например: месо, месни продукти, риба, сирене, млечни продукти, шоколад, рафинирана захар, кафе, черен чай, мазнини, миди, яйца, алкохол, соеви продукти, зърнени закуски, бисквити, сол.

Алкалните храни, от друга страна, могат да се консумират без ограничения – това са: зеленчуци, плодове, тиквички, тиква, банани, краставици, корнишони, домати, картофи, целина.

Препоръчително е също да сте умерени с храните, съдържащи много пурини. Богати на пурини храни са: месо от органи (бъбреци, сърчица, черен дроб и т.н.), мазни риби (сардини, херинга, скумрия, сьомга, аншоа и др.).

Хранителни съвети

Бързото отслабване също може да е вредно, тъй като балансът в организма е напълно нарушен и пуринът се разгражда до пикочна киселина, с всички неприятни последици от това.

Алкално-киселинен баланс

Когато се консумират много киселинообразуващи храни и напитки, тялото (и по-точно бъбреците) се опитва да възстанови алкално-киселинния баланс чрез свързване на излишните киселини с минерали, като желязо, цинк, магнезий, натрий и калций. Излишната киселина през деня се натрупва в свързващата мастна тъкан, а през нощта тя се извежда с помощта на веществото калий чрез бъбреците, белите дробове и кожата. Бъбреците се нуждаят от калий, за да извеждат другите минерали и ако в храната няма достатъчно калий, тялото не го извлича от костите, органите и кожата.

Изключение са хората с диабет, които имат твърде много киселина в организма поради заболяването си или хората с нарушена бъбречна функция, поради което имат прекалено голямо съдържание на минерали в кръвта. В подобна ситуация е необходимо да приемате и лекарства.

Във всеки случай е важно да постигнете и да поддържате добър  баланс – осигурете добро съотношение на киселинни и алкални храни и тялото ви ще се отблагодари.

Когато се консумира месо, яжте като гарнитура картофи и зеленчуци. Или заменете картофите и зеленчуците с паста и доматен сос. За любителите на месо е полезно допълнително да приемат калций, защото това е необходимо за разграждането на протеините в месото. Те могат да обогатят и направят по-здравословно менюто си с маслини, бадеми, къпини, кайсии, тофу, кале и истинския калциев шампион – смокините.

Не пийте мляко (или други млечни продукти) със сандвичи и опитайте веднъж да комбинирате парче краставица и / или домат с парче месо или сирене. Или направете сандвич/ тестено изделие със сладък плодов конфитюр и оставете сиренето, месото и шоколада настрани.

Кафе / билков чай / алкална вода

Пийте алкална вода вместо кафе или ако все пак ще пиете кафе нека е без захар – кафе със захар е истинска “киселинна бомба”. Вместо кафе можете да изберете бял, зелен или билков чай.

 

Алкохол

Една алкохолна напитка се състои от три компонента; вода, алкохол и други вещества – предимно естествени аромати. Алкохолът се разпада на пурин в тялото и понякога в остатъците има много вещества, които също се разграждат на пурин. Когато се пие алкохол, се препоръчва и едновременен прием на вода, тъй като алкохолът има силно дехидратиращ ефект върху тялото, а пациентите с подагра са особено чувствителни към това.

Десерт

Сладкото след хранене повишава киселинността и също така е много стресиращо за чревната флора.

Много подходяща алкална храна е марулята, сурови зеленчуци, ядки и семена, био мед, бял ориз, чесън, джинджифил.

Просто се уверете, че приемайки киселиноформираща храна незабавно компенсирате с четири пъти по-голямо количество неутрализираща храна. Така че, ако ядете 50 грама месо или сирене, вземете най-малко 200 грама зеленчуци и / или картофи. В този случай се храните балансирано.

Калций и калий

Препоръчват се хранителни добавки включващи калий и калций

Храни богати на калий

Богати на калий са ябълковият сок, магданоз, кисело мляко, маслини, смокини, фурми, ръж, морски водорасли, стафиди, сушени плодове, касис и банани.

Храни богати на калций

Богати на калций са ядки, зеленчуци, зърнени храни и сушени плодове. Освен това калций съдържат бобовите растения и соевите продукти, но те имат и много пурин и затова не са подходящи за страдащи от подагра. Млякото съдържа калций, но само толкова, колкото да  разгради мазнината, която има в него, за това млякото не се нарежда сред подходящите източници на калций. От друга страна, мюслито съдържа много калций, така че когато се комбинират с кисело мляко (което пък е добър източник на калий), вие получавате два важни минерала в едно хранене. Овкусете с био незахаросан мед и отново имате добър киселинно-алкален баланс . Обикновеният мед често се състои само от захар, което води до окисляване – т.е. го прави неподходящ

Винаги се старайте да консумирате повече алкални отколкото киселинни храни. В идеалния случай 80% са алкални и 20% киселинни, така че 100 грама киселинообразуваща храна се компенсира с 400 грама храна, намаляваща киселинността. Излишък от основи (намаляване на киселините) не може да ви навреди, защото се свързва с въглеродния диоксид, който издишваме. Когато има недостиг на основи организмът ще се опита да неутрализира киселините с помощта на разграждането на белтъчини, включително и собствения резерв. Поради това е по-добре да  се консумират по-малко киселинообразуващи храни (месо, сирене, риба) и повече алкални  храни (зеленчуци, плодове, картофи).

Стрес 

Стресът е изключително нездравословен. Подлагането на стрес хаби важна енергия и коства нивата на калций, а може да причини и подагра. Ето защо, опитайте се да се отпуснете и да си почивате редовно.

Основни елементи на храната

Нашата храна е разделена на три категории: въглехидрати, белтъчини (протеини) и мазнини. Всички тези хранителни вещества се състоят от четири основни елемента: въглерод (С), азот (N), кислород (О) и водород (Н). Въглехидратите не съдържат азот.

В тези четири елемента се срещат много неорганични вещества като: сяра, хлор, натрий, калций и др. Те се разделят на две категории: киселинни и алкализиращи елементи.

Киселинообразуващи елементи

  • Сяра
  • Фосфор
  • Хлор
  • Йод

 

 

Алкалообразуващи елементи

  • Натрий
  • Калий
  • Калций
  • Магнезий

Стареене или киселинност?

Окисляването води до стареене на тялото поради появата на утайки/ шлаки или т.нар. неутрализирани киселини.

Тялото използва непрекъснато минерали за неутрализиране на токсините и киселините, и за тази цел черпи минерали от тялото, а това води до недостиг на минерали в организма и следователно до здравословни проблеми.

Могат ли оплакванията от подагра да се намалят или да изчезнат напълно?

Когато деформациите на ставите поради заболяването не са твърде тежки, оплакванията от подагра могат да намалеят и в крайна сметка да изчезнат. Всичко е свързано с  намирането на баланса в живота ви.

 

Намаляване на киселинността

В днешно време е възможно структурно да се противодейства на подаграта чрез намаляване на киселинността на организма. При подаграта причината е именно високата киселинност, поради това че организмът не може нормално да отделя излишния

Повече подробности….