подагра в ухото

Пристъп на подагра може да се случи по всяко време на деня и в различни части на тялото. Понякога болката е поносима, но обикновено, особено при подагра в ухото усещането е много неприятно. Може би поради това, че ухото е в областта на главата и е с хрущялна структура, болката може да е много силна. Подагрен пристъп в ухото често е в комбинация с пристъп в друга част на тялото.

Симптоми на подагра на ухото

· Изключителна чувствителност в засегнатата част на ушната мида

· Оток и възпаление, обикновено във вид на зачервена лъскава кожа

· Лющене, сърбяща кожа около и на засегнатата област

· Бързо влошаване на болката, обикновено през нощта, която отшумява след няколко дни

· Температура

· Гадене и повръщане

· Възли: поради натрупването на кристализираната пикочна киселина с течение на времето, под кожата в близост до засегнатото място, могат да се появат възли наречени „подагрозни възли“ или „тофи“. Те обикновено не са болезнени, но са нелицеприятни и особено в областта на ушната мида могат да стигнат доста голям размер. Не при всички страдащи от подагра се образуват такива възли, но като се появи такъв възел, той продължава да расте и обикновено се появяват и други.

· Мнозина болни от подагра с течение на времето също страдат от камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност.

Причината за подагра в ухото

Причината за подагра е натрупване на кристали на пикочната киселина, в този случай в ухото. Пикочната киселина циркулира в тялото с кръвообращението. За да предпази тялото от окисляване, тялото превръща тези киселини в кристали. Кристалите на пикочната киселина са неутрални на pH, но се отлагат в ставите. Причината за това все още не е известна, но се предполага, че това се случва, за да защити оргаянизма сърцето, тъй като пръстите на ръцете и крака, и ушите са най-отдалечени от сърцето. При прекалено голямо отлагане на кристали настъпва пристъп на подагра.

Лечение на подагра в ухото

Болката може да се намали с мокра кърпа, но внимавайте тя да не е студена, това утежнява възпалението. Приемането на болкоуспокояващо средство може да облекчи болката.

След като болката отшуми, важно е да не лежите на тази страна и да не покривате мястото с каквито и да е тъкани, дори пазете от допира с косата ви.

Пийте вода, намаляваща киселинността

Пийте алкална вода, минимум 1 – 2 литра на ден. НЕ пийте алкохол и избягвайте храни, богати на пурин. Така ще изведете киселинните отпадъци в тялото по-бързо.