Пристъп на подагра може да се случи по всяко време на деня и в различни части на тялото. Понякога болката е поносима, но обикновено, особено при подагра в пръстите, болката е толкова тежка, че движението на ръцете е невъзможно. Най-тежка и пронизваща е болката при пристъп в глезените, краката, пръстите на краката или ръцете и китката.

Симптоми на подагра в пръстите

· Изключителна чувствителност на пръстите

· Оток и възпаление на пръстите, обикновено във вид на зачервена лъскава кожа

· Лющене, сърбяща кожа около и на засегнатата част на пръстите

· Бързо усилване на болката, обикновено през нощта, която отшумява след няколко дни

· Трудна подвижност на пръстите

· Повишена телесна температура

· Гадене и повръщане

· Възли: поради натрупването на кристализираната пикочна киселина с течение на времето, под кожата в близост до съответното стъпало, могат да се появат възли, наречени “подагрозни възли” или “тофи”. Те обикновено не са болезнени, но са нелицеприятни. Не при всички страдащи от подагра се образуват такива възли, но ако това се случи то той продължава да уголемява размера си, а обикновено се появяват и други.
· Мнозина болни от подагра с течение на времето също страдат от бъбречни камъни или бъбречна недостатъчност.

Причината за подагра в пръстите

Причината за подагра е натрупване на кристали на пикочната киселина, в този случай в пръстите. Пикочната киселина циркулира в тялото с кръвообращението. За да предпази тялото от повишаване на киселинността, тялото превръща тези киселини в кристали – кристалите на пикочната киселина, които са неутрални на pH, но се отлагат в ставите. Причината за това все още не е известна, но се предполага, че това се случва, за да защити организма сърцето. Защото пръстите на ръцере и краката, крайниците и ушите са най-отдалечени от сърцето. Когато има прекалено много отлагане на кристалите в пръстите, настъпва пристъп на подагра.

Лечение на подагра в пръстите

При пристъп на подагра важно да спрете натоварване на пръстите. Болката може да се намали с мокра кърпа, но внимавайте тя да не е студена, това утежнява възпалението. Приемането на болкоуспокояващо средство може да облекчи болката.

След като болката отшуми, важно е отново да раздвижите пръстите. Ако не направите това ще се схванат, така че симптомите ще се върнат по-бързо и по-силно. За това – движете пръстите редовно, но се уверете, че няма прекалено голямо натоварване. Движението не е проблем, но не прекалявайте със спорта и вдигане на тежки предмети.

Пийте вода, намаляваща киселинността

Пийте (алкална) вода, минимум 1 – 2 литра на ден. НЕ пийте алкохол и избягвайте храни, богати на пурин. Така ще изведете киселинните отпадъци от тялото по-бързо.