В днешно време е възможно структурно да се противодейства на подаграта чрез намаляване на киселинността на организма. С напредването на възрастта все повече от киселините остават в тялото, а подаграта се причинява точно от хронично високото ниво на киселинност. В наши дни вече съществуват добри решения за освобождаване на тялото от излишъка на пикочна киселина / кристалите на пикочната киселина, така че подаграта би могла да се лекува още в начален етап. При успешно намаляване на киселините може да не ви се наложи цял живот да сте на лекарства.

Причината: Киселинност

Стресът, лекарствата и богатата на пурин храна, след обработка, произвеждат пикочна киселина, която тялото ви трябва да изхвърли, за да поддържа киселинността (рН стойност) на кръвта с постоянно ниво. То трябва да е в стойности между pH 7,3 – 7,4. Когато нивото на киселинност в кръвта е извън тези стойности организмът ви се натравя и това е много опасно!

Тялото има два основни начина за извеждане или неутрализиране на пикочната киселина (буфериране):

• Киселините в урината се филтрират чрез бъбреците и след това се екскретират чрез урината.

• Киселините в урината се буферират / неутрализират от веществото натриев бикарбонат (най-важният основен буфер в кръвта), за да поддържа постоянно нивото на киселината.

Но при хората с подагра, количеството пикочна киселина, което се отделя в кръвта, понякога е твърде голямо, за да бъде обработено по стандартните начини, а киселинността на бъбреците в това време става твърде висока, което може да ги увреди. Тялото може да не произвежда достатъчно натриев бикарбонат, за да неутрализира / буферира излишъка от пикочни киселини.

Тялото преминава и към други механизми, с които да неутрализира излишната пикочна киселина:

• Тялото свързва излишната пикочна киселина в бъбреците с алкални минерали като калций или магнезий. Този процес създава “киселинни соли”, които също така познаваме като камъни в бъбреците, което ги прави резултат от хронична киселинност на бъбреците, а не от натрупване на твърде много калций. Когато няма наличие на калциеви йони в тялото, то си набавя калций от костите, зъбите, ноктите, кожата и косата, за да го свърже с излишната пикочна киселина, което често води до остеопороза и други проблеми.

• Тялото превръща течната пикочна киселина в твърда форма чрез кристализация (кристали на пикочната киселина), което е компенсационен механизъм, с който се поддържа постоянна киселинността на кръвта. Когато кристалите се натрупват в ставите, може да възникне подагра.

С тези механизми тялото гарантира, че киселинността в кръвта остава постоянна, но резултатът е хронични заболявания като подагра, камъни в бъбреците и костни проблеми.

Решението: Намаляване на киселинността

Основното условие за живот без подагра се състои във възстановяването на киселинния баланс в организма. Чрез активно алкализиране потокът от излишна пикочна киселина намалява и натрупаните кристали в ставите се разтварят и изхвърлят.

Активното намаляване на киселинността може да се постигне чрез увеличаване на нивата на натриев бикарбонат в организма – алкалният буфер, който неутрализира излишната пикочна киселина и в допълнение постепенно разтваря и освобождава вече образуваните кристали на пикочната киселина, натрупани в ставите.

Намаляване на киселинността с алкални капки

Като добавяте към водата ви за пиене алкални капки, PH стойността се увеличава до 9.5. Така се получава алкална вода, като при пиенето на алкална вода киселинността в стомаха временно се намалява. Нашето тяло коригира това бързо, като отново произвежда киселина в стомаха, ав същото време и натриевият бикарбонат се освобождава в кръвта чрез клетките на стомашната стена – след което неутрализира пикочните киселини.

Намаляване на киселинността с филмирани алкални таблетки

Алкалните таблетки, с устойчиво на стомашната киселина покритие, съдържат натриев бикарбонат и се разтварят в червата. Натриевият бикарбонат се абсорбира в тялото през чревната стена и пикочните киселини се разтварят.

Но внимавайте! Не се препоръчва просто да разтваряте натриев бикарбонат във вода и да го пиете. Разтвореният натриев бикарбонат реагира със стомашната киселина и се превръща във въглероден диоксид, сол (за готвене) и вода. Това води до усещане за подуване и кръвното налягане може да се повиши поради увеличеното образуване на сол. Устойчивото на стомашната киселина покритие, което обгражда добрите алкални таблетки, предотвратява реакцията на натриев бикарбонат със стомашната киселина.

Намаляване на киселинността със специални билкови чайове

Можете да намалите киселинността и като пиете специален билков чай. При голямото разнообразие от билки трябва да се спазва правилната комбинация. Билките съдържат богати на енергия елементи, способни да разграждат “киселите соли”. Специален билков чай помага за отстраняването на пикочните киселини чрез урината.

Намаляване на киселинността с алкални вани

Киселинните отпадъци – като пикочната киселина – до голяма степен се извеждат през нашия най-голям орган – кожата. Чрез вземане на специални вани (алкални вани) ще стимулирате отстраняването на киселинните отпадъци отвътре навън. Алкалните бани са много добри за хора с подагра особено когато има струпване на кристали на пикочната киселина.

Намаляване на киселинността чрез алкални хранителни екстракти

Чрез ежедневното консумиране на голямо количество алкални хранителни вещества, вие предпазвате организма от повишаване на киселинността. Те добре компенсират ежедневния поток на киселинообразуващи хранителни вещества, поддържайки киселинния баланс добър. Алкални хранителни вещества се намират в зеленчуците, различните плодове, кълновете (ечемични, пшенични), водораслите (chlorella, spirulina), също така са важни допълнителните хранителни комплекси като ензими и пробиотици – те подобряват киселинността на червата и поддържат баланса.

Производство на продукти за намаляване на киселинността

Намаляване на киселинността се използва като терапия вече няколко години. Вече има компании специализирани в производството на продукти за намаляване на киселинността, като алкални капки, таблетки, специални билкови чайове, алкални соли за вана и алкални хранителни екстракти. Тези продукти се предлагат от специализирани аптеки и магазини, както и в магазини за здравословни храни, но най-удобно можете да намерите и поръчате продукти за намаляване на киселинността в интернет.