Рзлични лекарствени средства се предписват на страдащи от подагра. Някои лекарства спират възпалението, други намаляват нивото на пикочна киселина или  предотвратяват нови пристъпи/възпаления. Лекарството, което често се предписва за предотвратяване на възпаление, е колхицин.

Колхицинът е токсично вещество, което се свързва с протеините на белите кръвни клетки, така че да не могат да причинят допълнителни възпаления. Колхицинът намалява съпротивлението на организма и има имуно-супресиращ ефект, чрез който се цели намаляване на острите пристъпи на подагра. Употребата му обаче има много странични ефекти, като: гадене, повръщане, диария.

Кога се предписва колхицин

Колхицинът се предписва при различни форми на ревматизъм, при подагра и псевдоподагра. Колхицинът всъщност в приложим само при остри пристъпи на подагра и няколко дни след това. Внимавайте да не превишите максималната доза – в случай на пристъп това е 0,5 mg от два до три пъти дневно или 1 mg начална доза, последвана от 0,5 mg на всеки 2 часа, докато болката изчезне или се появят гастроинтестинални симптоми. Максимум 5 mg общо. Можете да повторите курса след 3 дни, но винаги обсъждайте дозата с Вашия лекар

Странични ефекти

Страничните ефекти на колхицин са изброени в листовката на лекарствения продукт. Най-често срещаните са:

  • Стомашно-чревни оплаквания като диария, гадене и повръщане
  • Намалено производство на кръвни клетки
  • Мускулна болка и намалена мускулна сила
  • Косопад
  • Увреждане на нервите
  • Увреждане на бъбреците
  • Силно възпалено гърло в комбинация с температура.
  • Често кървене от носа
  • Бърза поява на синини

В допълнение към посочените горе нежелани реакции лекарството може да има влияние на плодовитостта и бременността. Колхицинът може в някои случаи да доведе до (временно) намаляване на производството на семенна течност, а приемът му по време на бременност може да доведе до вродени дефекти при детето. Така че – не използвайте колхицин по време на бременност.

Обикновено нежеланите реакции изчезват след намаляване на дозата или прекратяване на приема. Ако страничните ефекти отшумят, можете да започнете отново приема на колхицин.

 

Историята на Атанас
Казвам се Атанас, 54-годишен счетоводител съм. Болестта подагра ми беше напълно неизвестна допреди 6 години, докато лявото стъпало не започна да ме боли без видима причина. Аз обичам да тичам по три пъти в седмицата…. прочети повече