подагра в пръстите на краката

Пристъп на подагра може да се случи по всяко време и в различни части на тялото.

Понякога болката е поносима, но обикновено, особено при подагра в пръстите на краката, болката е толкова тежка, че ходенето става невъзможно. Най-тежка и пронизваща е болката при пристъп в глезените, краката, пръстите на краката и ръцете, и китката.

Симптоми на подагра в пръстите на краката

  • Изключителна чувствителност на пръстите
  • Интензивна болка, която прави ходенето и изправянето трудно. Дори допир с чаршаф или одеяло може да бъде твърде болезнен.
  • Оток и възпаление на пръстите, обикновено във вид на зачервена лъскава кожа
  • Лющене, сърбяща кожа около и на засегнатата част на пръстите
  • Бързо усилване на болката, обикновено през нощта, която отшумява след няколко дни
  • Температура, гадене и повръщане
  • Възли: поради натрупването на кристализирана пикочна киселина с течение на времето, под кожата в близост до съответния пръст, могат да се появят възли, наречени „подагрозни възли“ или „тофи“. Те обикновено не са болезнени, но са нелицеприятни. Не при всички страдащи от подагра се образуват такива възли, но когато се случи то той увеличава обема си с времето, а обикновено се появяват и други.
  • Мнозина болни от подагра с течение на времето също страдат от бъбречни камъни или бъбречна недостатъчност.

подагра на палеца

Причина за подагра в пръстите на краката

Причината за подагра е натрупване на кристали на пикочната киселина, в този случай в пръстите на краката. Пикочната киселина циркулира в тялото с  кръвообращението. За да се предпази тялото от повишаване на киселинността превръща тези киселини в кристали – кристалите на пикочната киселина, които са неутрални на pH, но се отлагат в ставите. Причината за това все още не е известна, но се предполага, че това се случва, за да защити организма сърцето. Защото пръстите на ръцере и краката, крайниците и ушите са най-отдалечени от сърцето. Когато има прекалено много отлагане на кристалите в пръстите, настъпва пристъп на подагра.

Лечение на подагра в пръсти на краката

При пристъп на подагра в пръстите спрете да натискате мястото. Важно е да ходите колкото е възможно по-малко и за предпочитане дръжте стъпалото си вдигнато нагоре. Болката може да се намали с мокра кърпа, но внимавайте тя да не е студена, това утежнява възпалението. Приемането на болкоуспокояващо средство може да облекчи болката.

След като болката отшуми, важно е отново да раздвижите пръстите. Ако не направите това, стъпалото ви ще се схване и симптомите ще се върнат по-бързо и по-силно. Така че движете пръстите редовно, но се уверете, че няма прекалено голям натиск върху тях.

Пийте вода, намаляваща киселинността

Пийте алкална вода, минимум 1 – 2 литра на ден. НЕ пийте алкохол и избягвайте храни, богати на пурини. Така ще изведете киселинните отпадъци в тялото по-бързо.