Подаграта се причинява от невъзможността на организма да извежда излишната пикочна киселина през бъбреците, което води до висока киселинност (хиперурикемия). Излишната пикочна киселина трябва да бъде неутрализирана, за да се поддържа постоянна киселинността на кръвта и стойността на рН. Обикновено пикочните киселини се неутрализират чрез реакция с натриев бикарбонат в кръвта, но ако не е налице достатъчно натриев бикарбонат в кръвната плазма, тялото преминава към друг механизъм за неутрализиране на пикочните киселини; то превръща пикочната киселина в твърда форма – т.нар. кристали на пикочната киселина, а те могат да се утаят върху ставите, след което тялото реагира с тежък и много болезнен възпалителен процес – получавате пристъп на подагра.

Подаграта е наследствена, т.е гените на всеки човек определят дали има шанс да се разболее. Ако някой има по-голям шанс да се разболее от подагра, има определени фактори, които могат да увеличат производството на пикочна киселина в кръвта, което може да предизвика атака на подагра, като например:

  • Повишено разграждане на пурин поради стрес, хронична консумация на алкохол или цитостатици.
  • Увеличено разрушаване на клетките в организма, например поради тумори, псориазис и затлъстяване.
  • Меню богато на пурин, състоящо се от месо, вътрешни животински органи, някои риби – като аншоа, сардини, миди и омари; домашни птици, дивеч и бобови растения.