Пикочната киселина е токсична отпадъчна киселина, която се образува по време на метаболизма на пурините. Пурините, от своя страна са вещества, които се отделят по време на разграждането на клетките в тялото, те също се освобождават по време на храносмилането на продукти, съдържаща пурин.

Повишеното производство на пикочна киселина е наследствено и често не можем да противодействаме на това, но когато генното предразположение се комбинира с дейности, които водят до допълнително производство на пикочна киселина, това може да доведе до развиването на подагра.

Свръхпроизводството на пикочна киселина възниква и при някои заболявания, при които се наблюдава сериозно разрушаване на тъкан, като тежка анемия. Повишена концентрация на пикочна киселина също се открива при хора с лошо функциониращи бъбреци и хора с определени наследени метаболитни нарушения (синдром на Леш-Нихан).

Жените обикновено имат по-ниско съдържание на пикочна киселина от мъжете. Това е така, защото с месечната менструация те премахват много киселинни отпадъци, включително пикочна киселина. След менопаузата обаче, този процес изчезва и нивото на пикочната киселина става същото като при мъжете. При измерване на пикочната киселина в кръвта при мъжете се определя горна граница от 7 mg на 100 ml., докато при жените горната граница трябва да бъде 6 mg на 100 ml.

Как се извежда пикочната киселина от тялото?

Пикочната киселина, която се появява в кръвта след разграждане, трябва да бъде изведена от кръвта, от организма, защото в противен случай киселинността на кръвта става твърде висока. Извеждането от тялото става по следните начини:

  • Неутрализиране с натриев бикарбонат: натриевият бикарбонат е вещество, което регулира киселинно-алкалния баланс на кръвта. Той реагира с пикочната киселина и я превръща в нетоксични разпадни продукти.
  • Извеждане чрез бъбреците с урината: бъбреците филтрират пикочната киселина от кръвта и я изхвърлят с урината.
  • Извеждане с изпражненията: малка част от пикочната киселина напуска организма с изпражненията

Какво се случва, когато се натрупва пикочна киселина?

Ако в кръвта се образува прекалено много пикочна киселина, или ако тя не може да бъде адекватно отделена, тя се натрупа в тялото и то от своя страна, опитвайки се да поддържа постоянно нивото на киселинно-алкалния баланс, я преобразува в твърда форма (кристали на пикочната киселина). Когато кристалите достигнат ставите те могат да предизвикат сериозно  възпалени – това се нарича подагра. Излишната пикочна киселина може също да доведе до образуването на камъни в бъбреците, чрез свързване с калций или магнезий в бъбреците.

Изображение: Дълги островръхи кристали на пикочна киселина, които могат да се натрупат  в ставите и да предизвикат подагра.

Случаят на Л.

Аз съм 48-годишна жена. Преди време се появиха признаци на подагра в левия ми крак. В един момент проблемът толкова се задълбочи, че не можех да нося… прочети повече