Подагра и холестерол

Каква е връзката между подаграта и холестерола?

Каква е връзката между подагра и холестерола?

Холестеролът е една от многото мазнини в кръвта, които тялото ви използва, за да образува клетъчни мембрани, хормони, витамин D и също за образуването на храносмилателни жлъчни киселини в червата.

Холестеролът е основно вещество, което се произвежда от тялото ви, но може да бъде образувано и от консумирането на животински продукти като сирене и масло.

Холестеролът е на маслена основа,а кръвта е на водна, така че можете да видите как двете не се смесват много добре. Ето защо той се носи около тялото в кръвта чрез липопротеини.

Има 2 вида холестерол- LDL и HDL холестерол.

 

LDL  холестерола(липопротеини с ниска плътност)е лошият холестерол, защото при високи нива той произвежда натрупване на плака в стените на артериите, забавяйки кръвообращението, стеснявайки артериите, състояние, известно като атеросклероза.

Добрият холестерол е HDL холестерола  (липопротеин с висока плътност), който се бори и премахва LDL холестерола от стените на артериите. Триглицеридите от друга страна не са вид холестерол,а  са вид мазнина, която се намира в кръвта.

Обикновено се измерва, когато Вашият лекар проверява холестерола в кръвта и високите нива на триглицеридите. Те се свързват със затлъстяване, диабет и прекомерна консумация на алкохол.

Не забравяйте, че високият холестерол в кръвта е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инсулт, подобно на подагра, но холестеролът е по-голям.

Съществува връзка между високите нива на пикочната киселина и повишения риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Толкова много страдат от високи нива на пикочна киселина и подагра, а също така имат и високо кръвно налягане.

Може би подаграта е първа или високият холестерол, но и двете заболявания увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Подаграта допринася за нездравословния холестерол и нивата на липидите, така че е важно за всички, които страдат от подагра, не само да наблюдават нивата на пикочната киселина, но и техния холестерол.

Има друго проучване, което показва, че повишените нива на пикочната киселина са свързани със затлъстяване, нарушени нива на холестерола и високо кръвно налягане. Когато и трите са налице, се нарича метаболитен синдром. Известен е също като синдром X. Всичко това води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

В друго проучване, публикувано през 2011 г., е установено, че високият холестерол е независимо и пряко свързан с високата пикочна киселина в кръвта, въпреки че причинно-следствената връзка между двете е все още неизвестна.

Освен това, проучването установи, че високите нива на холестерол са свързани с висока пикочна киселина в кръвта и това не е свързано с възрастта, пола или други метаболитни фактори.

В крайна сметка оптималният LDL холестерол е под 100 мг. Що се отнася до HDL, добрият холестерол, трябва да се стремим да е над 60мг. Най-добрият начин да се избегне високото кръвно налягане е да се яде здравословно и да се тренира.

Трябва да се  ограничат  храни с високо съдържание на холестерол и наситени мазнини като масло, кокосово масло, свинска мас, червено месо, пържени храни, органични меса, скариди, миди, раци, колбаси и т.н.

Изберете здравословни мазнини като полиненаситени и мононенаситени, намиращи се главно в екстра върджин зехтин, ядки и риба.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds