Подагра и вегетарианската диета

вегетарианска диета и подагра

Полезна ли е вегетарианската диета за страдащите от подагра?

Какво всъщност е вегетарианството?

При вегетарианството е характерно,че се избягва месото. Диетата се състои главно от плодове, зеленчуци, полезни мазнини, зърна и протеини.

Съществуват и други видове вегетариански диети, които изключват следните хранителни продукти: яйца, риба, млечни продукти и други продукти от животински произход.

Вегетарианска и веганска диета: Каква е разликата?

Веганската диета е вид вегетарианска диета, която премахва всички видове животински продукти. Като например:

 • месо,колбаси,месни продукти
 • риба и морски дарове
 • млечни продукти
 • яйца
 • животинска мазнина

Докато при вегетарианците е позволено да се консумират риба и морски деликатеси, млечни продукти и яйца.

Как влияе вегетарианската диета на подаграта?

Има няколко причини, поради които хората правят вегетарианска диета. Тя може да бъде по религиозни причини, етични причини или здравословни причини.

Тук ще се фокусираме повече върху това как вегетарианството може да помогне на страдащите от подагра.

Всички знаем, че подаграта е резултат от прекалено много наличие на пикочна киселина.

Пикочната киселина е страничен продукт на пурините, която се намира както в храни от животински произход, така и в храни на растителна основа. Единствената разлика между двете е как те влияят на тялото.

Пурините, открити в някои меса, месо от органи и морски дарове, са най-известните виновници за атаките на подаграта и избягването на тези хранителни продукти може значително да намали нивата на пикочната киселина.

От друга страна, има проучвания, които показват, че пурините на растителна основа всъщност не са толкова вредни за страдащите от подагра, колкото са животинските.

Например хранителни продукти с висока плътност като листни зеленчуци, боб и гъби често имат високо съдържание на пурини, но също така са известни и със защитните си свойства. Съдържат витамин С, фибри, фолиева киселина и фитохимикали.

Изследователите предполагат, че хранителните вещества от повечето растителни храни премахват негативните ефекти на пурините. Вегетарианска диета също е известна като алкализираща, и по този начин влияе на подаграта, която  представлява състояние, определено от излишната киселинност в организма.

Освен това тези, които ядат по-алкални храни, намират за по-лесно да отделят пикочна киселина в сравнение с тези,които консумират по-кисели.

В едно от проучванията, те позволяват на участниците да изпробват две диети (стандартната диета от Запада и вегетарианска диета), за да видят дали това ще повлияе на нивата на пикочната им киселина. ю

До края на експеримента те установили, че преминаването към вегетарианска диета е намалило нивата на пикочната им киселина с 93%. Това включва всички видове вегетарианци, включително тези, които консумират риба, млечни продукти и яйца.

В друг експеримент шест от седем пациента веднага били отведени в болницата след хранене, което било предимно от месо. Те открили, че дори едно месно брашно е достатъчно за повишаване на пикочната киселина до много високи нива.

Добрата новина е, че не е нужно изцяло да се избягват всички видове месо или животински продукти. С вегетарианската диета може да се консумират млечни продукти и яйца. Особено млечните продукти, тъй като е известно, че млякото помага на организма да отделя по-ефективно пикочната киселина.

Ползите от вегетарианската диета

Има много предимства на вегетарианската диета.

 • Плодовете и зеленчуците във вегетарианската диета притежават силни антиоксиданти, които предпазват от определени видове рак.
 • намалява наситените мазнини, което често е основната причина за повечето здравословни проблеми днес
 •  Насърчава по-доброто движение на червата благодарение на високия прием на фибри.
 • Съдържанието на калий в тази диета помага на бъбреците да елиминират токсините по-ефективно.
 • Богата е на витамин С, който е много силен антиоксидант. Той намалява концентрацията на пикочната киселина в кръвта.
 • Има богата селекция от протеини като боб, ядки и соя.
 • Намалява риска от холестерол, артрит, диабет тип 2, рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво, катаракта, дегенерация на макулата и остеопороза.
 • Помага да се намали теглото, тъй като се премахват повечето от нездравословните хранителни продукти.
 • Вегетарианската храна също има много повече фибри, което ви помага да се чувствате сити по-дълго време.
 • Намалява риска от фатални заболявания, свързани с животни като салмонела, е-коли и болест на лудата крава.
 • Намалява влиянието на хормоните, които промишлените ферми инжектират в своите животни, за да ги накарат да растат по-бързо, да изглеждат по-големи и т.н.
 • Намалява влиянието на антибиотиците, което може да повлияе на червата. Здравето на червата е важно за поддържането на силна имунна  система.
 • Подобрява енергията на тялото. Тъй като тялото ви по-лесно смила храни на растителна основа, отколкото месните. В резултат на това се чувствате по-добре и ставате по-енергични.

Вегетарианската диета има много полезни неща, които да предложи на нашите тела. Тя наистина помага да се живее по-пълноценно и по-дълго. Известно е, че вегетарианците живеят по-дълго от тези, които консумират месо.

Преход към вегетарианската диета

Ако мислите да станете вегетарианец, ето някои съвети, които трябва да следвате, за да направите прехода много по-лесен:

 1. Увеличете приема на зеленчуци и плодове.Първоначално ще почувствате, че изрязвате нещо огромно от живота си, когато станете вегетарианец. Това обаче не трябва да бъде така. Можете да запълвате липсата като добавяте повече плодове и зеленчуци в диетата си.
 2. Увеличете безмесните дни.Дните без месо не са само в понеделник.  Може да увеличите дните в седмицата,в които не се яде месо. Вижте разликата в начина, по който ще се почувствате.
 3.  Пропуснете нездравословно обработените неща. Преработената храна е толкова лоша, че лесно може да отхвърли положителните ползи, които има вашата растителна диета. Също така се опитвайте да избягвате напитки с високо съдържание на захар. Те също се считат за обработени, тъй като са заредени с изкуствени захари, които само ще влошат подаграта ви.
 4. Не забравяйте основните хранителни вещества.Трябва да обърнете специално внимание на определени хранителни вещества, които биха могли да липсват във вашата вегетарианска диета.

 

Ето списък на хранителните вещества, върху които трябва да се съсредоточите:

Протеин

Протеинът често е най-важното нещо, от което вегетарианците се оплакват, че нямат достатъчно. Уверете се, че компенсирате тази липса, като консумирате храни, богати на протеини, като ядки, семена, боб и пълнозърнести храни. Яйцата и млечните продукти са много големи източници. Протеинът е важно хранително вещество, което поддържа костите, мускулите, органите и кожата добре работещи.

Желязо и цинк

Желязото е важно за червените кръвни клетки. Недостигът  може да ви накара да се чувствате уморени през цялото време, главоболие, световъртеж и дори анемия. Трябва да се удвои консумацията на храни, богати на желязо, тъй като тялото не може лесно да абсорбира източниците на растителна основа. Храните, богати на желязо, включват леща, ядки и семена, зърна, зеленчуци, картофи, гъби, маслини, овес, тъмен шоколад и кокос, мляко. Може да се допълва с храни, богати на витамин С, тъй като това спомага за подобряване на абсорбцията на желязо  до 300%.

Омега 3

Можете да получите дефицит на омега 3 мастни киселини, ако изключите напълно рибата и яйцата. Въпреки това, може да се замести с богати на омега храни като орехи, ленено семе, конопени семена, морски водорасли, фасул и соя.

Витамин B-12

Витамин B-12  може да бъде намерен само в животински продукти. Повечето вегетарианци разбират, че в действителност имат недостиг на този витамин на по-късен етап,когато вече са имали сериозни проблеми. Но може да се набави с добавки за В12 или с консумацията на соеви продукти.

В заключение

Трябва да помислите за преминаване към вегетарианска диета, ако имате трудности с избирането на подходяща диета за подаграта. Вегетарианството като цяло е здравословно и не е трудно да се придържа към нея.  Има различни вариации, които можете да си изберете, които да отговарят на вашия начин на живот.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds