Подагра и кафе

Помага ли кафето при боледуващите от подагра?

Помага ли кафето при боледуващите от подагра?

Кафето е слабо кисело (рН 5,0–5,1) и може да има стимулиращ ефект върху хората поради съдържанието на кофеин. Това е едно от най-консумираните напитки в света.  Добре е за страдащите от подагра да пият чаша или 2 на ден.

 Какви са доказателствата за ползата от кафето върху подаграта?

Проучване, проведено в продължение на 12 години, публикувано от медицинския журнал „Артрит и ревматология“, показало, че мъжете на възраст над 40 години, които редовно пиели кафе, имали по-малък риск от развитие на подагра.

Освен това, колкото повече кафе са пили мъжете,толкова повече са намалили риска от атака на подагра.

Мъжете, които пиели 5 или повече чаши на ден, изглежда, имали най-нисък риск. Пиенето на една до три чаши кафе на ден понижава риска от подагра само с 8%.

Рискът от подагра е 40% по-нисък за мъжете, които пият от четири до пет чаши на ден и 59% по-нисък за мъже, които пият шест или повече чаши на ден, отколкото за мъже, които никога не са пили кафе.

Същото важи и за кафето без кофеин! Кафето без кофеин има ефект, въпреки че не е толкова голям, колкото ефектът на кофеиновото кафе.

Заключението на учените е, че кафето е довело до намаляване на нивата на пикочната киселина в кръвния поток, което позволява на пиещите кафе да избегнат подагра.

А дали чаят има същия ефект?

Интересен факт е, че участниците отговорили на въпросник, като трябвало да се оцени консумацията на кафе и чай през предходния месец.

Като проверили нивата на пикочна киселина в кръвта,видели, че тя намалява с увеличен прием на кафе, но не и с прием на чай. “Тези открития сочат, че компонентите на кафето, различни от кофеина, допринасят за наблюдаваната обратна връзка между приема на кафе и нивата на пикочната киселина”, твърдят изследователите.

Изследователите отбелязват, че кафето е основен източник на силен антиоксидант, фенол хлорогенова киселина, която може да повлияе на риска от подагра.

Може ли кафето да излекува подаграта?

Не забравяйте, че това не означава, че пиенето на кафе ще излекува подаграта ви, само че ако пиете кафе, статистически, по-малко вероятно е да получите подагра.

Не е препоръчително да пиете по 4 или повече чаши кафе на ден, ако имате сърдечни проблеми.

Мъжете повече от жените изпитват страничните ефекти на тежък прием на кофеин, включително безсъние, бързо сърцебиене, мускулен тремор и нервност. Ако имате някои от тези симптоми, намалете консумацията на кафе или кофеина от други източници.

Изберете органично кафе над обичайните видове кафета. Доказано е, че кофеинът повишава кръвната захар и я прави по-трудна за контролиране при диабетици, така че бъдете внимателни, ако сте диабетик.

Той може да предизвика повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота при хора с хипертония или сърдечни заболявания.

Говорете с Вашия лекар преди да увеличите консумацията на кофеин, особено ако имате други медицински проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds