Подагра и домати

Как влияят доматите при подагра?

Как влияят доматите при подагра?

Доматът е популярен зеленчук. Някои казват, че е плод, тъй като съдържа семена, но според готварството спада към зеленчуците и се приема за такъв.

Той е богат източник на антиоксиданти, богат на витамин С и ликопен, естествено срещащ се химикал, който придава на плодовете и зеленчуците червен цвят като динята, кайсията или грейпфрута. Също така доматът съдържа много вода.

Налице е погрешното схващане сред някои от страдащите от подагра, че доматите причиняват пристъпи на подагра.

Ако внимателно проучите съдържанието на доматите ще се уверите,че това не е вярно:

 • Доматите са 90% вода, а водата е важна за страдащите от подагра.
 • Доматите са ниска пуринова храна, а само храни с високо съдържание на пурини могат да предизвикат атака на подагра.
 • Освен това доматите са с ниско съдържание на захар и въглехидрати.
 • Те са дори много нискокалорични. 100 грама домати имат само 18 калории!
 • Освен това, в 100 грама се съдържат и 237 мг калий.

 Защо хората смятат, че доматите са вредни за страдащите от подагра?

Вярно е, че когато се обработят доматите чрез готвене, те стават леко кисели в организма, тъй като се метаболизират. Но не и нещо значимо, което да причини сериозно увреждане на вашето здраве.

Например, когато ги готвите, доматите освобождават повече ликопен, което е много полезно за толкова много други здравословни състояния. От друга страна ако ги ядете пресни ще усетите по-малко киселинност.

Доматите са част от семейство „ Картофови”. Латинското име на семейството идва от латинското Solanum (кучешко грозде). На български език име на семейството дава един от най-известните му представители — картофът.

Семейството включва патладжан, пипер,картоф, към които много хора са алергични. Поради това много хора смятат, че тези зеленчуци увеличават възпалението и болката при подагра, въпреки че няма изследвания, които да са доказали това.

Проблемът с доматите е, че те имат ниско рН и това вероятно е причината да се смята,че влияят на подаграта.

pН в доматите варира в зависимост от сорта на доматите и как е обработен.

Ето приблизителната стойност на рН на различни видове домати,както и преработените им варианти:

 • лоза домат- 4.42-4.65
 • доматен сок- 4.10-4.60
 • консервирани домати-3,50-4,70
 • доматено пюре 4.30-4.47
 • доматена паста- 3.50-4.70
 • Чери домати- 4.00-4.50
 • домати ,сорт „Бифтек”- 4.60-5.00
 • домати, сорт „Рома” – 5.10
 • домати, сорт „Сан Марцано”- 5.20
 • доматена крем супа – 4.62

Както можете да видите, доматите обикновено имат ниво на рН под 5, така че прави тази храна много кисела, което не е добре за страдащите от подагра.

Има проучване, което доказва, че доматите намаляват нивата на пикочната киселина, включващи супа „Гаспачо”, която е зеленчукова супа, но се състои от поне 50% домати.

Това проучване доказва,че всъщност  тези, които са яли супата всеки ден им се понижила пикочната киселина с 1-1.2 мг.
През август 2015 г.  проучване на университета в Отаго от Нова Зеландия посочва, че доматите всъщност предизвикват пристъпи на подагра.

Попитали новозеландци, които страдали от подагра, кои храни са им причинили пристъпи. Доматът е бил посочен като причинител 20,2% от случаите. Той е класиран като четвъртия най-често споменаван причинител на пристъпи след алкохола, морските дарове и червеното месо.

След това тези данни били обединени и анализирани от три дългогодишни проучвания в САЩ за сравнение. Данните показват, че консумирането на домати предизвиква по-високи нива на пикочна киселина в кръвта.

Ето цитат от един от изследователите на проучването:

Докато нашите данни не подкрепят твърдението, че консумацията на домати е причина за пристъпи на подагра, ние подкрепяме хипотезата, че консумацията на домати може да предизвика пристъпи на подагра чрез увеличаване на серумния урат.

Съществуват предположения, че тъй като доматите са с високо съдържание на съединение, наречено глутамат, което може да „стимулира или усилва синтеза на урата, може да причини пристъпи на подагра.

Изследователите твърдят, че са необходими допълнителни изследвания, за да се определи връзката между пристъпите на подагра и доматите.

Въпреки че доматите са много питателни и очевидно подходящи за повечето пациенти с подагра, доматите трябва да се консумират като част от една цялостна и балансирана диета.

Внимателно трябва да се четат етикетите на хранителните продукти, съдържащи домати, и да се види колко  натрий се съдържа в тях, както и захар. Тъй като както солта, така и захарта могат да навредят на вашето здраве и да повишат риска от подагра.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds