Упражнения за ставите

Упражнения за ставите на пръстите и ходилата

Упражнения за ставите на пръстите и ходилата

1. Изходно положение: стоене на пети. Разтворете ходилата си и седнете така, че тазът ви да е на килима, а ходилата – отстрани на бедрата.

Предната част на ходилото ви да е обърнато назад, китките на ръцете дръжте на коленете си с дланите нагоре. Гърба дръжте изправен. В тази поза стойте 1 минута например.

Вашето внимание трябва да е насочено към краката. Това упражнение е полезно не само при подагра, но и при много други заболявания: – ревматизъм, плоскостъпие, болки в коленете, остеофити (шипове) в петите.

2. Изходно положение: стоеж на пода – прав. Повдигнете се на пръсти и бавно се отпускайте на пети. Започнете с 10 пъти и всеки ден прибавяйте по 5 повдигания.

3. Ходете веднъж на ден по 5 минути боси на връхната част на ходилата си.

4. Разхождайте се из стаята, без да отделяте ходилата от пода – напред-назад, наляво-надясно, като че ли търкате пода.

5. Опитайте се да вдигате от пода неголеми метални предмети, като хващате с пръстите на краката.

Упражнения за ставите на пръстите на ръцете и основата на китката на ръката

1. Сгъвайте корените на китката на едната ръка напред-назад, след това стиснете китката в юмрук и бавно, с усилие го отворете. Повторете същото с другата ръка.

2. Сложете ръцете си върху масата с дланите надолу. На „едно“ стиснете китката в юмрук. На „две“ сложете дланта си на тясната страна, изправени. На „три“ дланите се връщат в изходно положение.

3. Стискайте топка за тенис или каквато и да е друга неголяма еластична топка – това са упражнения за палците на ръцете и китката. Правете това всеки ден по 5 минути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds