9 рискови фактора за развитие на подагра

9 рискови фактора за подагра

Рисковите фактори за развитие на подагра са:

1• мъжки пол

Преди всичко специалистите отбелязват наследствения фактор – заболяването се предава основно по мъжка линия. Изследвания, проведени от американски учени, показват, че при някои хора съществува генетично предразположение към подагра.

В техния организъм се образува прекомерно количество пикочна киселина, която не може да се изведе от бъбреците. И така, подаграта е наследствено-конституционно заболяване, най-често то се среща в определени семейства в няколко поколения.
Наследственото предразположение към подагра, без да се проявява при жените, може да се предава от тях на
поколението, също както и от мъжете.

Ще отбележим, че примерно половината от мъжете, чиито бащи страдат от подагра, или също страдат от заболяването, или имат високо ниво на пикочна киселина в кръвта.

2• напреднала възраст

И при следващите поколения се наблюдава наличие на подагра. Според данните от различни изследвания семейното предразположение към болестта достига 81 %. Увеличеното съдържание на пикочна киселина в организма (включително без проява на симптоми) се отбелязва примерно при 25% от роднините на хора, болни от подагра.
Ролята на наследствеността за възникването на заболяването се потвърждава от фактите за разпространението на това заболяване в границите на цели народности и дори раси.

В научната литература се споменава, че броят случаи на подагра, установени на Филипините, надхвърля 20 пъти показателите в съседните страни. Все пак ролята на наследствеността не е фатална и е необходимо наличието на много други фактори, влияещи на развитието на заболяването.

3• хипертония, затлъстяване, хиперлипидемия

Специалистите предполагат, че разпространението на подаграта в развитите страни е тясно свързано със значителната употреба на продукти, богати на пури ни – червено месо, черен дроб, бъбреци, черупчести, раци, боб, грах.

Смята се, че мазната храна блокира извеждането на пикочна киселина от бъбреците.

4• хронична алкохолна интоксикация

Влияние оказва и употребата на алкохолни напитки – сухи вина и особено бира. В тях се съдържа молибден, който е кофактор на ензима ксантинок- сидаза, преобразуващ ксантина в хипоксантин (непосредствен предшественик на пикочната киселина).

5• прекомерна употреба на месо

Нека разгледаме въздействието на алиментарния (хранителния) фактор, изразяващо се в увеличаването на случаите на подагра през последните десетилетия при народи с материално благополучие, обилно хранене, заседнал начин на живот.

Известно е, че след Втората световна война в страните с високо материално благосъстояние на населението рязко се е увеличил броят на болните от подагра. Същевременно в страните, където хората се хранят оскъдно и предимно с въглехидратни храни (Индия, Африка), подаграта
се среща доста рядко. Независимо от тези факти ролята на алиментарния фактор не се смята за рискова, тоест не води до задължително заболяване от подагра.
Макар че подаграта е наречена „царска болест” и „болест на аристократите” заболяването може да споходи хора от всяка класа – независимо от имотното състояние или апетита.
Витамин А и никотиновата киселина (става дума за високи дози) могат да предизвикат пристъп на подагра. Остър пристъп могат да провокират и лекарствените препарати, водещи до развитието на хиперурекемия.
Високото съдържание на захар в храната също съдейства за развитие на подагра, тъй като повишава нивото на инсулина, който потиска извеждането на пикочна киселина от организма.

Фруктозата в някои плодове (диня, вишни, нар) увеличава изработването на пикочна киселина, която е важен фактор за развитието на подагра. Същевременно приемането на заместители на захарта (аспартам, захарин) не увеличава риска от заболяване.

6• колебания на pH в кръвта и синовиалната течност

За развитието на подагра допринасят също артериалната хипертония, наднорменото тегло, колебанията на pH в кръвта и синовиалната течност,

7• физически претоварвания, включително и статични

За развитието на подагра допринасят също прекомерните физически натоварвания, носенето на тесни обувки

8• преохлаждане

9.намалено извеждане на пикочната киселина от бъбреците

Специалистите са установили и връзка между възникването на подагра и хроничното отравяне на организма с олово, при това често „оловната” подагра се придружава с набръчкване на бъбреците.
Към рисковите фактори за развиване на заболяването се отнасят високото кръвно налягане, хиперлипидемията (повишено съдържание на липиди в кръвта) и захарният диабет. Травмите, вирусните инфекции и стресът също могат да станат причина за възникване на това страдание.

На бъбречната функция отрицателно влияят нестероидните противовъзпалителни препарати, особено съдържащите фенацетин. Един от важните фактори, намаляващи бъбречната екскреция на пикочна киселина, е прекомерното натрупване на олово. В Англия отдавна се води статистика на заболяванията от подагра, свързани с употребата на портвайн – вино, внасяно от Португалия, което се доставяло в запечатани с олово съдове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds