Крак в капан

Първична и вторична подагра

Подаграта може да бъде разпозната по пристъпа на остра болка,

възникваща преди всичко в ставата на големия пръст на крака. Вероятно поради това заболяването често се нарича „крак в капан”.Характеризират се два вида подагра.

Първична подагра

това е самостоятелно заболяване, което е най-често обусловено от отслабване на активността на ензимите, регулиращи обмяната на нуклеиновите киселини, съответно и на образуването на пикочна киселина, а също и от нарушаване на механизмите на извеждането й от бъбреците.

Вторичната подагра

се развива на фона на определено заболяване или патогенен фактор, тоест се проявява като усложнение на даден патологичен процес: това могат да бъдат разнообразни болести на кръвта (левкоза, миелолевкоза), хронична оловна интоксикация, хронична бъбречна недостатъчност, псориазис, вродени сърдечни пороци с еритроцитоза, въздействие на някои лекарства (рибоксин, диуретици и др.).

Подаграта е заболяване, свързано с нарушаването на обмяната на веществата и характеризиращо се с отлагане на солите на пикочната киселина (във вид на кристали) основно в ставите, но също и в различни органи и тъкани, като предизвиква отначало възпалителен процес в тях, а впоследствие и деструктивно-склеротични изменения.

Възникването на заболяването е обусловено от пуриновата обмяна – пурините са органични азотсъдържащи съединения, които влизат в състава на нуклеиновите киселини. Краен продукт на тази обмяна е пикочната киселина, която в нормални количества попада в кръвната плазма и се извежда от бъбреците заедно с урината.

В някои случаи концентрацията й в кръвната плазма може значително да се увеличи.Това се случва в резултат на бъбречна недостатъчност, водеща до намалено отделяне на пикочната киселина от организма, а също до увеличеното й образуване в клетките.

Най-често при подагра страдат ставите на стъпалата (особено на пръстите), китките, лактите, коленете. Пристъпът  на подаграта се съпровожда с повишена телесна температура, понякога до 38 °С. Ставата се подува, кожата над нея почервенява, става опъната, блести. Подуването и зачервяването около ставата в някои случаи е дотолкова изразено, че се случва да се постави диагноза гнойно възпаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds