Какво представлява костната система

Костна система и здрави стави

Костна система

Костната система е част от опорно-двигателния апарат на гръбначните животни (включително човека). Костите са свързани чрез стави и по този начин образуват пасивната част на опорно-двигателната система на гръбначните животни. Човешкото тяло е съставено от 206 кости.

Ставите и ставните капсули свързват костите в човешкия организъм.

Съществуват стави с различна форма, здравина и подвижност в зависимост от тяхната функция. Например тези между прешлените на гръбначния стълб са здрави и не толкова подвижни за разлика от тези разположени в китките и пръстите.

Ставата преставлява  свързване на две или повече кости  в човешкия скелет.  Те позволяват на костите да се движат, като са едновременно не разтегливи, но еластични и гъвкави

Също така поодържат  и стабилността , тъй като в местата на ставните  съчленения костите се стабилизират от здрава фиброзна съединителна тъкан, изграждаща ставните връзки или лигаменти.

Съществуват три типа стави

  • Фиксирани стави – подобно на сутурите между  черепните кости, не позволяват движение.
  • Часитчно подвижни хрущялни стави – междупрешленните дискове са с ограничена подвижност.
  • Синовиални стави – свободно подвижни

Повечето стави са синовиални. Във вътрешността им маслоподна синовиална течност облекчава триенето между ставните хрущяли, които покриват костните краища.

Общо в организма на човека има около 200 стави.

Между ставите се намират хрущяли, които изглаждат неравностите на ставните повърхности и позволяват на кос тите да не се трият едни в други и да амортизират ударите (тласъците). Към краищата на ставната кухина е прикрепена ставна торбичка.

В ставната торбичка са разположени също така нервни окончания и точно те предизвикват най-силната болка при увреждането, макар че всички тъкани в ставите освен хрущялите се отличават още и с болезнена чувствителност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds