Защо ни болят ставите?

Болки в ставите

Болка в ставите

При всеки вид ставно заболяване има различни причини и обяснение за това как възниква болката. Например, при остеоартроза е налице разрастване на хрущяла и образуване на т.нар. шипове (остеофити), които могат да се защипят за ставната кухина и да предизвикат силна болка.

Хрущялът при това заболяване постепенно се смалява, разрушава се, поради което се нарушава плъзгането, костите започват да се трият една в друга.

При подагрозен артрит /отлагане на соли/ процесът на появата на болка протича по друг начин.

Върху ставите се отлагат соли на пикочна киселина, тези израстъци не позволяват на ставата да се движи нормално, те се възпаляват, подпухват, появява се болка.
При инфекциозни и ревматоидни артрити причина за болката е самата инфекция.

Тя прониква заедно с кръвта, атакува ставите и предизвиква възпаление. Ставата подпухва, затруднява се движението, появява се болка.

Причини за отлагане на соли

В ставите и другите тъкани се отлагат соли на пикочната киселина .
В здравия организъм за едно денонощие заедно с урината се отделя и 0,5 -1 г пикочна киселина.

При нарушаване на солевия обмен пикочната киселина се натрупва и встъпва в реакция с основите, като образува урати.
При попадане в ставната течност тя се отделя в ставната торбичка, след това в сухожилията на ставата, а после в хрущяла.

Острите като игли кристали на солите проникват до костите и се натрупват в пространството между костта и хрущяла, като ги травмират и разрушават.

Една от причините за отлагането на соли е неправилното хранене.

Каква храна може да предизвика нарушение на в солевия баланс?
За нарушение на солевия баланс допринася употребата в големи количества на месо и месни продукти (особено субпродукти – вътрешности, карантия), алкохол, (основно бира и червено вино),  мазна храна, бобови храни, гъби, рибен хайвер.
Важно: излишъкът от животински белтъчини плюс алкохолът постепенно нарушават обмяната на веществата в организма и водят до повишено образуване на пикочна киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds