Същност на подаграта

Същност на подаграта

Въпросът за определяне същността на подаграта занимава учените от столетия.

Клинически подаграта се характеризира с остри ставни пристъпи обикновено без остатъчни явления, но се срещат и безпристъпни форми.

Все пак острите кризи са най- характерният белег на заболяването. Характерни са уратната литиаза и честото бъбречно увреждане.
От гледна точка на етиологията се касае за наследствено заболяване, при което факторите на околната среда играят важна роля.
По отношение на патогенезата основно е нарушението на пуриновата обмяна, при което участвуват много ензимни системи с резултат повишение на нивото на пикочната киселина в серума.

Независимо че хиперурикемията е основен биохимичен белег,

няма успоредност между нея и клиничните прояви. Последните се определят от кристализирането на пикочната киселина, което зависи не само от нейната концентрация, но и от редица други фактори, голяма част от които не са познати.

Ставните прояви се дължат на прякото въздействие на кристалите. На тях се дължат също и промените в другите органи и системи и специално в бъбреците.
Патологоанатомично в тъканите се намират уратни натрупвания, придружени от възпалителни и дегенеративни промени. Голяма е честотата на бъбречното увреждане и на съдовите изменения.
Ето защо определението на подаграта изисква включването на всички гореизложени факти. Определението изглежда най-пълно така:

Подаграта е обменно заболяване, което се характеризира с наличие на:

1. Повишена серумна концентрация на пикочната киселина.
2. Повтарящи се възпалителни ставни реакции.
3. Отлагане на натриев моноурат около ставите на крайниците, което може да ги увреди трайно.
4. Бъбречно увреждане, засягащо гломерулната и тубулната функция, интерстициума -плътни съединителни тъкани и кръвоносните съдове, което често води до повишение на кръвното налягане.
5. Уролитиаза.
Неправилно е становището, което отъждествява хиперурикемията с подаграта. От друга страна, независимо че при висока урикемия може да няма клинически проявена подагра, рискът тя да се появи е голям, а увреждащото действие на пикочната киселина върху бъбрека и съдовата система е повишено, поради което тези случаи подлежат на лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds