Масаж и самомасаж при подагра

Масаж и самомасаж при подагра

Масажът при подагра намалява болките и снижава сковаността в засегнатата става,

напрежението в мускулите на крайниците, подобрява храненето на тъканите, повишава общия тонус на организма.

Масажът при ендокринни заболявания, към които се отнася и подаграта, може и трябва да се съчетава с алкализиращо лечение.

При поразяване ставите на ръцете е необходимо да се прави масаж на гърба, шията и ръцете. При поразяване ставите на краката трябва да се масажира гърбът, тазовата област, долните крайници.

Започва се с масажни техники, които намаляват болките и напрежението в мускулите, отпускат ги, а след това се включват техники, насочени към развиване силата на мускулите и намаляване на хипотрофията. Масажът на поразената става трябва да се изпълни едва след масажирането на участъка около нея.

Отначало се въздейства на по-малко засегнатите стави. Докосването трябва да е леко и нежно. Сеансът не бива да продължава повече от 35 минути. Препоръчваният брой сеанси е 12-16.

Можете и сами да си помогнете, като се самомасажира-те. Най-напред масажирайте участъците около поразената става и едва след това самата става. В острия период на заболяването не бива да се прави самомасаж, а в подострия период е желателно да се изпълнява лек отпускащ масаж (поглаждане). Когато болките отзвучат, може да се пристъпи към по-енергични техники като размачкване около поразените участъци, като постепенно се преминава към разтриване и гимнастика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds