Подагра и череши

Едно от най-популярните медицински приложения на екстракт и сок от череши е за лечение и профилактика на подагра – болезнена форма на артрит, характеризираща се с повишени нива на пикочната киселина в кръвта и образуване на кристали пикочна киселина в ставите.

Ползите на черешите за страдащите от подагра

Черешата е много нискокалоричен плод, само 63 калории за 100 грама, богата на пигменти храна, която има мощни антиоксидантни свойства и противовъзпалителни средства, които помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

В допълнение, черешите помагат на човешкото тяло да се бори срещу рака, стареенето, неразположението предизвикано от смяната на часовите пояси и неврологичните заболявания и дори може да успокои нервната система, която помага за облекчаване на невроза, безсъние, главоболие дори при депресия.

Освен това, те не само помагат на болните от подагра, но могат да помогнат на хората с фибромиалгия, болезнено мускулно състояние и спортни наранявания.

Как черешите доказано намаляват пикочната киселина за страдащите от подагра?

Черешите са любим плод на много хора и всъщност са много полезни за страдащите от подагра.
Изследванията сочат за ползите на черешите върху здравето. Те са с високо съдържание на витамини както С, така и А. Всички череши съдържат витамин С и фибри.

Проучванията показват, че приемливият прием на витамин С може да помогне за намаляване на нивата на пикочната киселина с до 50 процента и да контролира възпалението на ставите, поразени от подаграта, което при високи стойности е основна причина за тежка болка при подаграта.

Каква е връзката между черешите и подаграта?

За  да се докаже, че това помага на подаграта, първото проучване на ползата от черешите за подаграта се появява в медицинската литература през 1950 г. (Тексаски доклади по биология и медицина). Едно проучване, публикувано през 2003 г. в Journal of Nutrition, установи, че сред 10 здрави жени, които ядат две порции череши, пикочната киселина е спаднала с 15%.

Проучване от Journal of Nutrition от 2006 г. установява, че 18 здрави възрастни, които са яли 280 грама вишни всеки ден в продължение на един месец, са имали значително понижение в кръвните нива на вещества, свързани с възпаление и имунна клетъчна активност.

Проучване на артрит и ревматизъм на 633 пациенти с потвърдена подагра и последвано в продължение на 1 година, установи, че пациентите с подагра, които консумират череши (1/2 чаша сервирана или еквивалент на 10-12 череши) или екстракт от черешова основа за 2 дни, са били с по-малка вероятна последваща атака на подагра с 35%.

Пациентите, които са яли повече череши, до три порции за два дни, са имали дори по-ниско, 50% намаление на риска. Нещо повече, рискът от пристъпи на подагра е намалял с почти 75%, когато приемът на череши е комбиниран с употребата на алопуринол.

Как страдащият от подагра да консумира череши?

Яденето на череши в многобройните им форми и разновидности, като консерви, замразени, сурови, варени, хапчета, сладки, черни и вишни се смятат за полезни за лечение на подагра.

Консумирането на сушени череши, пресни или сокове  е много добре. Яденето на около 25 череши е десет пъти по-силно от аспирин и други обикновени обезболяващи. Но ако получите пристъп на подагра или избухне, колко череши трябва да ядете?

Някои предполагат, че 30 до 40 на всеки 4 часа е препоръчително по време на атака на подагра и същото количество дневно за превантивни причини; или просто да ядат минимум чаша пресни или сушени череши след всяко хранене, което е много ефективно за лечението на болката. Около 20 череши се равнява на 25 милиграма антоцианини, дневната доза, която трябва да се приеме, или в сок, или ядене на плода за превантивни мерки.

сок от череши при подаграМожете дори да изпиете чаша сок от сладки череши, сок от черна череша или вишни,два пъти на ден или 2 супени лъжици концентриран черешов прах с една чаша вода.

Можете лесно да намерите черешов сок в местния магазин за здравословни храни или онлайн. Може да изглежда странно, че черешите ще намалят риска от подагра, тъй като това състояние често се свързва със захарта, фруктозата и консумацията на плодови сокове.

Но само трябва да ядете малко количество череши, за да получите ползата, което означава, че приносът на захарта е малък. 10 сладки череши или 1 чаша вишни съдържат около 4 грама фруктоза, 25 череши съдържат 10 грама фруктоза.

Плодове, ябълки, ананас, портокали, банани и грозде имат повече захар на 100 грама от черешите. Вие ще трябва да ядете повече от 60 череши, за да ви постави над границата, където фруктозата от черешата може да започне да ви повлиява негативно и да произвежда по-високи нива на пикочна киселина.

Яденето на 12 до 25 череши дневно е идеално. Ограничаването на фруктозата / захарта във вашата диета е една от най-важните части на лечението и предотвратяването на пристъпите на подаграта.

Ако имате подагра, задължително е да ограничите приема на фруктоза / захар до под 25 грама на ден, включително и от плодове, тъй като фруктозата / захарта води до повишаване на нивата на пикочната киселина в тялото.

Не забравяйте, че лечението варира според различните хора; съответно трябва да коригирате дозата. Например, обикновеният черешов концентрат е много сладък и наситен на вкус.

Една супена лъжица се равнява на около 45 до 60 череши. От друга страна, когато се търсят продукти, базирани на череша, би било по-добре да се изработят от вишни, защото те са по-ефективни сред всички други череши за борба с артрита, като работят по-добре в превенцията и лечението на това болезнено състояние за намаляване на нивата на пикочната киселина и разрушаване на кристалите, които са отговорни за болката в ставите.

Общо взето, за вишните е установено, че имат по-високи концентрации на феноли и антоциани, отколкото сладките череши. Те също са имат ниско съдържание на захар.

Като заключение не забравяйте да добавите череши в дневния си хранителен режим в каквато и да е форма и / или метод, който предпочитате, това е задължително за страдащия от подагра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds