Подагра и импотентност

мъжка импотентност

Kак подаграта причинява мъжка импотентност?

Подаграта е болезнено състояние от натрупаната пикочна киселина и когато се комбинира с еректилна дисфункция, тя може да направи живота пълен ад. Няколко проучвания са проведени в които ясно се показва корелация между подаграта и половата немощ.

Подаграта е форма на артрит, обикновено причинена от кристализацията на излишната пикочна киселина, която след това се отлага върху ставите и води до много болезнени атаки върху засегнатите области.

Еректилната дисфункция, от друга страна, е невъзможността да имате и поддържате ерекция.  Дали подаграта и половата немощ имат някаква реална връзка произтича от факта, че и двете споделят определени фактори, които предразполагат човек да бъде засегнат.

С други думи, подаграта и еректилната дисфункция имат някои подобни причинители. За някои хора е лесно да мислят, че когато човек има подагра, тогава те имат по-големи шансове да имат еректилна дисфункция и обратно.

Някои от тези предразполагащи фактори включват диабет, стареене, затлъстяване и хипертония.

Какво показват проучванията за подаграта и еректилната дисфункция (ЕД)?

Последните медицински изследвания и констатации подкрепиха връзката между подаграта и повишения риск от мъжката импотентност. Но преди да се вникне в спецификата на констатациите, важно е да се отбележи, че ЕД обикновено засяга по-възрастните мъже и може да бъде причинена от безброй състояния, включително свиване на кръвоносните съдове, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол. Случайно, възрастовата група, която е засегната от ЕД, най-често е една и съща възрастова група, засегната от подагра.

Най-новите открития между подаграта и еректилната дисфункция бяха представени на годишния Европейски конгрес по ревматология в Испания през 2017 г. от Наоми Шелсингер от Медицинското училище „Робърт Ууд Джонсън”. От проучванията е установено, че пациенти с подагра, които са били на лекарства за подагра, са имали 29% повишен риск от получаване на ЕД.

От проучванията също е ясно, че наистина съществува все по-голямо доказателство за връзка между състоянието на ЕД и подагра. Въпреки че това и много други проучвания са успели да изведат връзка между двете, все още не е доказано дали състоянието на подаграта може да доведе до еректилна дисфункция.

Връзката между пикочната киселина и мъжката импотентност

Пикочната киселина е главният виновник, когато става въпрос за подагра и като такава, тя се е превърнала в интересен фактор от значение, когато се говори за сексуални условия като еректилна дисфункция.

При пациенти с подагра излишната пикочна киселина се натрупва и се отлага върху ставите като остри кристали, които след това причиняват силни болки на засегнатите области.

Връзката с еректилната дисфункция идва от факта, че пикочната киселина е силно свързана с ендотелната дисфункция, хипертонията и микроваскуларната болест. Всички те са известни като основни причини за ЕД, и ако те са свързани с пикочната киселина, тогава пикочната киселина  също трябва да играе роля в причиняването на еректилна дисфункция.

Друго възможно обяснение за това как пикочната киселина може да предизвика еректилна дисфункция идва от факта, че високите нива на пикочната киселина са известен рисков фактор за ендотелната дисфункция.

Това е състояние, което засяга ендотелиума – тъканите, които свързват всички кръвоносни съдове в тялото, включително кръвоносните съдове в пениса. Всяко състояние, засягащо ендотелиума, ще има пряко въздействие върху плавния кръвен поток в съдовете.

За пениса високите нива на пикочната киселина ще ограничат притока на кръв към тъканите на пениса, което ще доведе до отслабена ерекция.

Предполага се също, че има някои съпътстващи заболявания, свързани с подагра, които също са тясно свързани със съдовите заболявания, като еректилната дисфункция е една от тях.

Освен това, пикочните нива в тялото могат да нараснат поради недостиг на витамин D и стрес – всички от които са известни като причина за еректилна дисфункция.

Също така трябва да се отбележи, че пациентите, страдащи от подагра, също могат да изпитат неудобен секс поради болката и необходимостта да не нарушат засегнатите стави.

Следователно, тези двойки са склонни да се адаптират към нови сексуални позиции или да правят секс, когато медикаментите им за подагра са най-активни.

Подагра и виагра

Не се препоръчва на пациентите с подагра да прибягват до Виагра. Това е така, защото използването на Виагра идва с повишени шансове за пристъпи на подагра. Някои от известните странични ефекти на Виагра включват общ оток, жажда и дехидратация, и те могат да причинят драматични проблеми за лица, страдащи от подагра.

Ако  страдате от подагра и се страхувате от еректилна дисфункция, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да избегнете всички форми на стероиди и да се консултирате с вашия лекар за правилното решение и лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds