Подагра и маслини

Подагра и маслини

Ползата от маслините и екстрактът от маслинови листа за облекчаване на симптомите на подагра рядко се споменават, но научните изследвания, публикувани през 2011 г., дават резултати, че те могат да бъдат средство за защита.

В това изследване някои флавоноиди (флавоноидите са клас полифеноли) в екстракта от маслинови листа показват, че те могат да намалят производството на пикочна киселина в организма, тъй като за определен период от време изключват ензима ксантин оксидаза . Ксантинът е необходим за превръщането на пурините в пикочна киселина.

Изненадващ факт е,че листата имат повече вещества, които се борят с подаграта, отколкото маслините. Листата на маслиновото дърво съдържат апигенин, олеуропеин, кафеена киселина и две форми на лутеолин, всички от които поотделно инхибират ксантин оксидазата. Най-ефективни са  апигенин и след това лутеолин. Лутеолинът се намира и в самите маслини.

И така, какво е лутеолин?

Свързан с по-известния флавоноиден кверцетин, лутеолинът принадлежи към подклас флавоноиди, наречени флавони. Същото се отнася и за апигенинът.

Кверцетинът принадлежи към  подклас флавоноли. Друг подклас, антоцианидини, открити например в плодове и череши  имат подобни свойства,които въздействат на пикочната киселина.

Лутеолинът и апигенинът вероятно не са толкова инхибиторни към ксантин оксидазата, колкото кверцетина, но са повече инхибиторни от другите флавоноиди.

В друго проучване, флавоноидите кемпферол, изохамнетин, хризин и мирицетин, също инхибират ксантин оксидазата.

В трето проучване, публикувано в края на 2013 г., лутеолинът, съдържащ се в целината и зелените чушки отново показва, че той инхибира ксантин оксидазата. Целината съдържа 1,05 мг. / 100 г. лутеолин и 2,85 мг. / 100 г. апигенин.

Ефектът на някои от флавоноидите на листата от маслина е силен и това може да помогне да се облекчат симптомите на подагра. В проучването на екстракта от маслинови листа апигенинът дори изглежда по-мощен от лекарството против пикочна киселина алопуринол при инхибиране на ксантин оксидазата. Така е и с лутеолина, но той е по-слаб от апигенина.

Колко лутеолин се съдържа в маслините? Каламата маслините съдържат най-много лутеолин (4,93 мг. / 100 грама), а черните (2,80 мг. / 100 грама). Всъщност каламатата и черните маслини имат повече лутеолин, отколкото целината.

Маслините като начин за борба с подаграта

Маслините, както и зехтинът съдържат лутеолин. Зехтинът не намалява пикочната киселина, но е добра храна за болните от подагра.

Маслините са ниско пуринови и затова не повишават пикочната киселина. Смята се, че зехтинът не съдържа пурини. Вероятно техният лутеолин възпрепятства ксантин оксидазата и по този начин помага за намаляване на производството на пикочна киселина.

Средиземноморски народен лек – маслинови листа за подагра. В средиземноморската народна медицина маслиновите листа са средство за лечение на подагра. Как да консумирате маслиновите листа ?

Можете да направите чай от маслинови листа. Основната съставка в листата от маслина е олеуропеин, който е изолиран за пръв път през  1908 година. На него се приписват полезните ефекти на листата от маслина. Концентрацията му в тях е значително по-висока, в сравнение с другите части на дървото.

Съвременните изследвания показват, че олеуропеина е най-мощният антиоксидант, 15 пъти по силен от зеления чай и 3 пъти по-силен от коензим Q10.

Те се борят с бактериите и вирусите и инхибират ксантин оксидазата. При едно проучване е установено, че те могат да намалят високото кръвно налягане, типично състояние на страдащите от подагра.

Също така подобрява чувствителността към инсулина, което може да помогне на много страдащи от подагра.

Екстрактът от маслинови листа, или маслините  има полезен ефект за намаляване на производството на пикочна киселина.

Също така в листата от маслина се съдържат мощни антиоксиданти, които имат по-силно действие от витамин С и полифенолите, като в допълнение към това, притежават и противовъзпалително действие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds