Подагра и йога

Подагра и йога

Помагат ли йога упражненията при подагра?

Да, йога упражненията могат да помогнат изключително много на страдащите от подагра, стига да се правят системно.
Йога е много повече от физическо натоварване на тялото. Това е наука, която ни помага да опознаем себе си и света.
Йога произлиза от санскритската дума „YUG” и означава „съюз, обединение, единство, сливане”..
Йога е една от най-древните системи за физическо и духовно самоусъвършенстване, възникнала преди повече от 5000 години в Индия.

Йога не е спорт, а наука за достигане до чистото съзнание, покоя и баланса в нас и за опознаване на същността ни.

Разкрива ни законите, които управляват ума ни и ни показва как да се справяме с емоциите, които ни заливат ежедневно.
Страх, гняв, завист, вина са част от емоциите, които ни завладяват редовно. Те ни отнемат част от жизнената енергия, с което умът и тялото ни отпадат. Научавайки се да използваме обаче йога техники и свиквайки да ги прилагаме в ежедневието си, ще съумеем да започнем да презареждаме тялото и ума си по всяко едно време.

Така ще можем да си „печелим“ допълнително време за себе си, за семейството си и за всичко, което трябва да свършим. Чрез практикуване на йога се учим как да намираме и запазваме баланса, когато сме щастливи и как да се справяме със стреса и да запазваме самообладание в критични ситуации. Грижим се за тялото и духа си, зареждаме се с енергия и хармония, ставаме по-щастливи и спокойни.

Ако начинът ни на живот не покрива естествените нужди от движение на мускулите и ставите, с времето се появяват заболявания и голям дискомфорт
С течение на времето страдащите от подагра изпитват скованост на ставите, а тяхната мобилност може да намалее или да се получат деформации.
При подагра мoжe дa нaпpaвитe голяма ĸpaчĸa нaпpeд в общото си състояние, ĸaтo зaпoчнeтe дa пpaĸтиĸyвaтe йoгa.

Tъй ĸaтo пoзициитe и движeниятa нa йoгa ca бaвни и плaвни, тя пoзвoлявa нa cтaвитe лecнo дa ce движaт, ĸoeтo дaвa възмoжнocт зa yвeличaвaнeтo нa тяxнaтa мoбилнocт и cилa бeз дa пpичинявa бoлĸa.

Упражненията в йога се наричат асани – “асана” на санскрит означава “стабилна поза”.

Това е така, защото йога асаната (или позата) има за цел да бъде задържана за известно време. Разбира се, това се отнася по-скоро за напредналите в практиката. Първоначално основна задача е просто да увеличим гъвкавостта на тялото.

Асани, йога упражнение при подагра
По продължителните йога упражнения също ще Ви помогнат да увеличите кръвообращението в тялото. Увеличената циркулация на кръвта спомага да се предотврати натрупването на кристали от пикочна киселина в ставите.

Поддържането на здравословно тегло при подагра е много важно. В случай, че сте с наднормено тегло, практикуването на йога ще Ви помогне да отслабнете постепенно
Задължително се консултирайте с компетентен йога учител преди да започнете да пракрикувате. Той ще Ви покаже правилния начин на йога практики и правилни пози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds