Подагра и преработени меса

Подагра и месо

Какво е преработено месо?

Преработеното месо се отнася до месо, което е било консервирано, осолено, пушено, обработвано или изсушено. Някои от най-често преработените меса са бекон, шунка, кренвирши, колбаси и телешко месо. Всички те са типична част от диетата на месоядците, но повечето хора не знаят, че преработеното месо може да е вредно за вашето здраве, особено за страдащите от подагра.

Самото месо е с естествени високи нива на пурини, но преработените му варианти са много по-вредни.

По-страшно е, че те са лесно достъпни на пазара и хората може да не забележат, че всъщност купуват преработено месо поради неговото разпространение.

Ето списък на преработените меса, които обикновено се срещат в магазините за хранителни стоки.

Колбаси
салам
бекон
шунка
Саздърма
Пушено месо
Сушено месо
Пастърма
Консервирано месо
салам Пепероне
Пушена пуйка
Пилешки хапки
Корндог
Месни рула/студени колбаси
Болонски салам
Месни сосове
Испанско чоризо
Немски братвурст
Кренвирш
Пушена наденица

 

Защо преработеното месо е вредно за здравето?

Преработени месо и нитрити

Нитритите са обичайна съставка, добавена към преработеното месо. Това му придава розов цвят и солен вкус. Освен това предотвратява растежа на бактериите и намалява риска от хранително отравяне. Това е основната съставка, която причинява тези заболявания, свързани с преработеното месо.

Учените установили, че нитритите правят месото повече канцерогенно и може да е отговорно за образуването на съединения, причиняващи рак в организма. Истинският риск, обаче идва, когато нитритите взаимодействат със съединенията в месото и когато се готвят при висока температура. Това образува съединението, наречено нитрозамини, което може да причини рак.

Не се заблуждавайте и от тези маркетингови етикети. Ако преработеното месо е етикетирано като естествено или непреработено, това може да означава,че добавят зеленчуков прах като целина, за да се запази продуктът и да се предотвратят хранителни заболявания.

Природните нитрати в зеленчуците не са лоши, но веднъж добавени към месото, се превръщат в нитрити, които могат да бъдат вредни за организма. Това ви излага на риск за някои видове рак.

Страшната част е, че министерството на земеделието позволява това. Така че, докато месото не е било обработено с нитрити или нитрати, е законно производителите да етикетират продукта си като „необработен“.

Месните компании са наясно с лошите си продукти, така че добавят етикети като „не се добавят нитрити“, „без изкуствени консерванти“ или „необработени“, за да ви успокоят.

Разбира се, това ще ви накара да се чувствате добре за себе си в момента, защото смятате, че сте направили здравословен избор, но истината е, че тези продукти са също толкова ужасни, колкото обработените меса, изсушени с натриев нитрит.

Преработено месо и други вредни вещества

Преработеното месо е по-солено от всеки друг вид месо. То има четири пъти повече сол от червеното месо и съдържа повече от 50% повече консерванти.

Това е огромен фактор, допринасящ за риска, който представлява за хората, които консумират обработено месо. Освен това, натрият намалява поносимостта  към захарите, което може само да означава, че рискът от диабет се увеличава.

Списъкът с опасни химикали не се спира само на нитрити. Някои обработени меса съдържат вредни съединения като ПАВ (полициклични ароматни въглеводороди) и хетероциклични амини.

Тези химикали се образуват в процеса на изсушаване на месото чрез изгаряне или пушене на месо.

Други вредни съставки, намиращи се в преработеното месо, включват:

 • Хидролизиран растителен протеин
 • Хидролизиран млечен протеин
 • Натриев фосфат
 • Декстрозен царевичен сироп
 • Натриев ериторбат
 • Аскорбинова киселина
 • Мононатриев глутамат
 • Оцветители

 

Преработеното месо увеличава много риска от рак

 

Ако сте обикновен човек, който яде ежедневна закуска, състояща се от бекон и други преработени меса, сега може би е подходящо да се намали това. Обработеното месо е свързано с различни видове рак, включително стомашен, колоректален и рак на гърдата.

Ето още факти за преработеното месо, рак и други заболявания:

 • Поглъщането на 50 грама преработено месо дневно (един хот-дог или няколко ленти от бекон) може да увеличи рака на червата с 18%.
 • Ежедневното хранене на една порция обработено месо ще ви донесе 42% по-голям риск от развитие на коронарна болест на сърцето и 19% по-голям риск от диабет в сравнение с някой, който не е ял преработено месо всеки ден.
 • Центърът за изследване на рака във Великобритания казва, че ако хората във Великобритания не ядат преработено или червено месо, случаите на рак ще намалеят с 8,800. Това е повече от броя на хората във Великобритания, които умират от пътнотранспортни произшествия.
 • Жените, които консумират 9 грама бекон на ден, повишават риска от развитие на рак на гърдата.
 • През 2013 г. беше установено, че диета с високо съдържание на преработени меса възлиза на 526 000 смъртни случая, дължащи се на сърдечно-съдови заболявания, 84 000 за диабет и 34 000 за рак на червата.
 • Проучване, проведено от британски изследователи, Питър Маджи и Джон Барнс установили, че плъхове, които са били изложени на диметил нитрозамин, редовно развиват тумори в черния дроб, стомаха, хранопровода, червата, мозъка, пикочния мехур, бъбреците и белите дробове.
 • Проучване от 1994 г. установи, че децата, които консумират хотдог няколко пъти седмично, увеличили риска от развитие на рак на мозъка в детска възраст, особено ако са били на диета с ниско съдържание на витамини.

Консумацията на преработеното месо е свързано с нездравословни навици

Може да звучи странно, но всъщност има връзка между консумацията на преработени меса и нездравословните навици. Не е необичайно за хората които ядат обработено месо да пият и да пушат.

Това са същите хора, които също ядат по-малко плодове и зеленчуци. Комбинация от тези лоши навици води до хронични заболявания като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, хронична обструктивна белодробна болест и рак на стомаха.

Преработено месо и култура

Според Джил Пел от Института по здраве и благоденствие, би било подвеждащо за здравните власти да казват, че има здравословна доза за преработеното месо.

Единственият реален начин да избегнете риска е напълно да се отървете от него. Но след това отново всички ще лъжем, ако кажем, че можем да избегнем преработеното месо.

Като се има предвид, че тя е вкоренена в нашата култура, може да е трудно да се откажеш изцяло. Ако сте хищник, само миризмата на бекон е достатъчно изкушаващо.

Работата е там, че всъщност има начин, по който преработеното месо да е по-малко канцерогенно и това е чрез него. Този процес включва триене на месото със суха сол и съхраняване в помещение, контролирано от температура и влажност.

Това може да бъде много бавен процес, който често отнема седмици, дори месеци. Обработването на месото е древна практика, която се прави в продължение на много векове. Едва когато процесът беше индустриализиран, той започна да получава лоша слава.

Корпорации не печелят, като чакат дълго. Те биха предпочели да добавят тези отровни химикали във вашата храна и да печелят печалба днес. Всъщност, производителите на преработено месо през 60-те години препоръчват на производителите на шунка да добавят натриев нитрит към месото си, за да увеличат производството.

Те са знаели за опасностите от нитрозамини  и въпреки това продължават да го използват в преработеното месо, защото това е просто бизнес, нали?

Ако наистина не можете да се откажете от преработеното месо, опитайте се да намерите местен магазин за месо, който преработва собственото си месо или да помислите да го направите сами.

Страдащите от подагра е необходимо да знаят, че някои червени меса и субпродукти са с високо съдържание на пурини, поради което тяхната консумацията е необходимо да бъде ограничена.

Вече има няколко проучвания, доказващи, че индивиди с диети, състоящи се от преработени сладки, солени храни, както и червени и обработени меса, са изложени на по-висок риск от подагра.

Обърнете внимание, че тези обработени меса са най-лошите нарушители, когато става въпрос за подагра. Те са с високо съдържание на наситени мазнини и натрий и трябва да се избягват колкото е възможно повече.

 • Луканков салам
 • Шунка
 • Прошуто
 • Мортадела
 • Салам и колбаси

Твърде много сол е лошо за страдащите от подагра. Той уврежда бъбреците, което ги прави неефективни, тъй като трябва да премахват пикочната киселина.

Едно проучване, публикувано в Circulation, казва, че хорта с висок прием на сол са имали по-високи нива на екскреция на албумин в урината и серумна пикочна киселина. Това ги поставя на по-висок риск от хипертония.

Албуминът в урината също е признак, че имате увреждане на бъбреците.

Дори още по-лошо е факта, че солените храни са предназначени да пристрастяват. В крайна сметка може да не звучи толкова лудо, че хората с нездравословни навици  ядат преработено месо. Това не е просто навик, а само пристрастяване, което ги кара да се връщат за още.

Ако сте яли преработени меса за дълго време, може да искате да помислите за намаляване на това. Консумирането на парче бекон няма да ви убие, но прекаленото ежедневие с него вероятно ще го направи.

Може да е трудно да се устои, особено ако сте свикнали да ядете редовно. Опитайте се да опознаете по-добре месото, което консумирате, и да избирате само  непреработени меса или да правите ястията си сами.

Когато пазаруваме за месо, често използваме розовия цвят като мярка за неговата свежест. Това обаче не се отнася за преработените меса.

Ако беконът, шунката или салама са розови, можете да сте сигурни, че са били третирани с нитрати и нитрити, за да скрият сиво-кафявия цвят.т.

Също така проверете съдържанието на натрий и потърсете продукти, които са обозначени с „намален натрий“, „без добавена сол“ или „с ниско съдържание на натрий“.  Здравословната храна трябва да има не повече от 600 мг. натрий на порция.

При приготвяне на преработено месо или друг вид месо температурата е от ключово значение. Повечето обработени меса изискват готвене при висока температура, което води до опушен вкус.

Въпреки че са вкусни не винаги означава,че са здравословни. Този метод на приготвяне произвежда съединения, подобни на тези на цигарения дим, които могат да бъдат опасни за консумация. Казано по-просто, готвенето при високи температури води до повече произвеждани канцерогени, така че винаги избирайте да използвате нискотемпературни методи като задушаване или печене.

Ако все пак се откажете от преработеното месо, все още има много различни заместители, които не само са вкусни, но и здравословни. Можете да ги добавите към любимите си ястия, където обикновено се използват месни продукти като сандвичи, салати, препечени филийки и супи. Това включва:

 • Консервирана риба тон или сьомга
 • Пилешки гърди на скара
 • Горски плодове
 • боб
 • Хумус
 • Твърдо сварено яйце
 • Тофу
 • Печени зеленчуци
 • Вегетариански колбаси
 • Билки и подправки за аромат

Научете се как да различавате високо канцерогенно месо от домашно сушеното месо. Избирайте здравословни източници на протеини като риба, ядки и бобови култури вместо месо, особено преработено месо! Като правите това, вие ще направите голяма услуга за Вашето здраве.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds