Хиперурикемия, повишена пикочната киселина в кръвта

Хиперурикемията, повишена пикочната киселина в кръвта

Хиперурикемия, повишена пикочната киселина в кръвта

не е подагра, ако няма данни за подагрозна криза в миналото или сега, т.е. тя не е болест сама по себе си, а лабораторен резултат, който не предизвиква ставна криза, но е рисков фактор за нейната поява.

Хиперурикемията без ставна криза налага установяване причината за повишението на пикочната киселина и при трайно високи стойности – подходящо лечение , коeто намаляват синтеза или повишават излъчването й с урината в зависимост от съхранеността на бъбречната функция.

Хората с хиперурикемия трябва да бъдат изследвани подробно и проследени стриктно в следващите години за развитието евентуално и на подагра (описаната вече типична ставна криза), като има вероятност това никога да не се случи.

Подагрозната криза,

се дължи на отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите на болните под въздействието на различни провокиращи моменти – преяждане и преливане, физическо усилие с обилно изпотяване, гореща баня, продължително гладуване, в някои случаи психически стрес и др.

Пикочната киселина се получава при разграждането на пурините, които са основна съставна част на нуклеиновите киселини, и се излъчва с урина. Пурините и изобщо нуклеиновите киселини са белтъци, които се намират в ядрото на всяка клетка и са носителите на генетичната информация на индивида. Съдържат се и в някои от енергийните източници на организма, като АТФ (аденозин трифосфат), ГТФ (гуанин трифосфат) и коензим А (важен ензим за разграждането на мазнини, протеини и въглехидрати). Поради това се намират в най-голямо количество във:

– клетките на млади животни, при които клетъчното деление е много, интензивно във връзка с растежа и развитието на организма;

– в органите с висока биологична активност -тези, които имат отношение към метаболизма и синтеза на основните биологични съединения – белтъците, въглехидратите и мазнините (черен дроб, бъбреци, стомах, черва и т.н);

– в бобовите растения (боб, леща, грах), където концентрацията на нуклеиновите киселини е много висока – едно малко зрънце съдържа генетичната информация за цялото бъдещо растение.

При продължителното гладуване с цел отслабване или спазване на религиозни пости организмът започва да смила собствените си тъкани и клетки, за да осигури енергия на най-важните за живота органи – мозък, сърце и бял дроб, т.е. да се храни с белтъци и мазнини от самия от себе си. Това също може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвта и при наличие на провокиращ момент да се развие подагрозна криза.

Пурините се съдържат в почти всички храни.

Повишеното количество на пикочната киселина в кръвта на болните от подагра се дължи на:

– повишено образуване на пурините в организма на някои болни и/или

– намаленото им излъчване през бъбреците с урината.

Колкото повече пурини се приемат с храната, толкова повече се увеличава и количеството на пикочната киселина не само в кръвта, но и изобщо в организма.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds