Подагра и боб

Подагра и боб

Дали зрелия боб е подходящ за диета при подагра, въпреки наличието на пурини?

Обикновено храните с високо съдържание на протеини имат наличие на пурини, но това не означава, че трябва да избягвате боб.

Когато става въпрос за калории, зърната фасул са сравними с месото, поради което ви карат да се чувствате сити. Те са с високо съдържание на фибри.

Една чаша варени зърна фасул ви осигурява около 12 грама фибри, докато месото не съдържа никакви фибри. Голямата разлика между яденето на боб и месо е, че фибрите във фасула се усвояват бавно, като по този начин се задържат по-дълго. Месото от друга страна се усвоява доста бързо.

Няма да намерите тази комбинация от протеинови влакна в никои други храни,дори и в плодовете, зеленчуците, млечните продукти, зърнените храни, месото, ядките и семената.

Какво друго притежава боба в сравнение с месото?

Фасулът съдържа фитохимикали, които са основни съединения и се срещат само в растенията и са с високо съдържание на антиоксиданти.

Проучванията показват, че съдържанието на пурини в боба и зеленчуците не влошават симптомите на подаграта,следователно можете спокойно да употребявате боб.

Единственото нещо, за което трябва да се тревожите, е колко животински протеини поглъщате, защото месото като свинско, говеждо, агнешко, омар, скариди и органични меса ще влоши симптомите на подаграта според проучване от 2004 г., публикувано в New England Journal of Medicine.

Проучването установи, че хората, които ядат повече протеини от животински произход, имат от 40% до 50% по-висок риск от развитие на подагра.

Авторите на проучването, включващо H.K. Чой също така заключи, че консумацията на фасул не предизвиква симптоми на подагра.

Всъщност хората с подагра трябва да заменят животинските протеинови храни с боб и други растителни протеини. Освен това, като ядете протеинови храни на растителна основа, намалявате и нивата на наситени мазнини, които са косвено свързани с появата на подагра.

Друго скорошно проучване проведено в Китай и Сингапур, изследва около 50 000 китайци и откри, че тези, които са яли най-много соеви продукти са с по-нисък риск от подагра в сравнение с тези, които са яли най-малко.

Кръвните изследвания показват, че в действителност не се увеличава пикочната киселина в изследваните лица. Въпреки че много хора в интернет без никакви доказателства,с които да подкрепят своите претенции, ви плашат да избягвате храни с високо съдържание на пурини и боб,тук е вярно точно обратното.

Зрелият боб трябва да бъде част от цялостната балансирана диета при подагра.

Можете спокойно да го ядете няколко пъти седмично. За тези, които страдат от тофи, е нужно да се консултирайте се с Вашия лекар, преди да ядене на боб, тъй като тялото ви в този случай  е по-чувствително към храните с пурини и вероятно би трябвало да избягвате всички храни на базата на протеини.

Някои хора страдащи от подагра са посочили , че бульонът от черен боб може да се използва при диетата за подагра.

Черният боб има антиоксидантен химикал, наречен антоцианин и е отговорен за черния цвят му цвят.

Антоцианините се срещат и в плодовете, особено в къпини и боровинки. За да направите бульон от черен боб всичко, което трябва да направите, е просто да добавите 200 грама черен боб във вряща вода за около 1-2 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds