Подагра и риба

Каква риба е разрешена при подагра

Рибата подходяща ли е при диета за подаграта?

В много сайтове се посочва, че ако страдате от подагра, трябва да избягвате да ядете риба, тъй като се счита че има високо съдържание на пурини.

В този статия ще разгледаме този въпрос по-отблизо и ще видим дали рибата принадлежи към диетата за подагра. Преди всичко рибата е била консумирана от хората в продължение на хиляди години и ние всички знаем за нейните здравослвни качества. Нека видим някои от ползите за здравето, които рибите дават на нашия организъм.

Рибата е пълна с хранителни вещества и се счита за най-здравословната храна в света.

Тя е с високо съдържание на протеини, витамин D и се счита за най-добрия източник на омега-3 мастни киселини, което е свързано с намаляване на риска от развитие на много заболявания.

Омега-3 мастните киселини също помагат на мозъка ви да работи добре, намалявайки риска от развитие на деменция или болестта на Алцхаймер. Много проучвания доказват, че ако ядете риба на седмична база, ще усетите по-бавен темп на когнитивен упадък.

Рибата също е полезна за сърцето, всъщност тя се счита за една от най-препоръчваните храни за здраво сърце. Също така и честото и присъствие в нашето меню е рпоръчително за да се избегне инфаркт или инсулт.

Пациентите с подагра трябва да вземат това под внимание, тъй като са изложени на по-висок риск от развитие на инфаркт или инсулт.

Знаете ли, че рибата е с високо съдържание на витамин D?

Една единична порция варена сьомга съдържа 100% от препоръчания прием на витамин D.
Има и някои доказателства, показващи, че рибата може да намали риска от развитие на ревматоиден артрит, който е тясно свързан с подаграта. В допълнение, рибата е много добра за очите ви. Прочувания показват, че консумирането на риба само веднъж седмично може да намали риска от развитие на заболяването, наречено макулна дегенерация с 53 процента!

Рибата също е полезна за контролиране на нивата на инсулин в организма, което намалява риска от развитие на диабет.

Очевидно, ако страдате от подагра, знаете, че яденето на твърде много протеини може да ви навреди,а рибата е с високо съдържание на протеини, но въпреки това вие трябва да имате и от тях в менюто ви.
Важно е да се яде риба в умерени количества, въпреки че е с високо съдържание на пурини, тъй като тя предлага толкова много други ползи за вашето здраве.

Каква риба е подходяща за Вшаето меню?

Болните от подагра е нужно да избягват морски дарове, скариди, омари, които дигат нивото на пикочната киселина и просто не са здравословни за Вас. Рибата, която избирате е нужно да е вид с люспи.

Също може да ядете сьомга, риба соле, риба тон, сом, червен луциян, тилапия, камбала, бяла риба, писия и много други подобни риби. Тези риби имат някъде между 50 и 150 милиграма пурини на всеки 100 грама.

Има риби, които имат по-високи нива в пуриновата скала като аншоа, сардини, скумрия, херинга и октопод, които трябва да ограничите, тъй като те са с над 150 милиграма пурини на всеки 100 грама.

Каквото и да правите, не яжте риба, която идва от консервирани сардини или херинга с добавени масла. Винаги яжте рибата си прясна. Не запържвайте рибата, а просто я изпечете във фурната или на скара. Подправяйте рибата си с пресни билки, прясно изцеден лимонов сок и малко пресен зехтин.

Не се нуждаете от нищо повече. Опитайте се да избягвате подправки с високо съдържание на натрий или рибни сосове с високо ниво на захари.

Ползите на рибеното масло

Някои хора, страдащи от подагра, твърдят, че рибеното масло може да се бори с подаграта, тъй като е мощно противовъзпалително средство. Всичко, което има омега-3 мастни киселини е добро за подаграта. Преди да закупите рибено масло, не забравяйте да говорите с Вашия лекар, за да не повлияе на други лекарства, които може да приемате.

В заключение често чувате здравните експерти или диетолозите да казват „трябва да ядете риба не повече от два пъти седмично”. Защо? Рибата е най-здравословното месо, по-здравословно от говеждо, агнешко и пилешко.

Ако харесвате риба, можете да я ядете всеки ден, но се уверете, че това е единственото месо, което ядете този ден, тъй като болните от подагра не трябва да ядат повече от 4 унции месо в даден ден, за да се избегнат по-високи нива на пикочна киселина в кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds