Роля на бъбрека във възникване и развитие на болестта подагра

Бъбречното увреждане е втората по честота проява на подаграта след ставните симптоми.

Бъбречното увреждане е втората по честота проява на подаграта след ставните симптоми.

Според различните автори бъбрека се засяга при 20—40% от случаите, а по наши проучвания— при 73,5% .

Бъбрекът заема важно място в патогенезата на подаграта

главно чрез осигуряване на елиминацията на пикочната киселина и в много по-малка степен чрез уриколиза.

Промените в бъбрека не се определят само от увеличения транспорт на уратите през него, особено при случаите с повишено образуване на пикочна киселина, но и от отлагането на кристали от урати в бъбречния паренхим.

В този случай първична е хиперурикемията, респ. подаграта, а промените в бъбрека са вторични. В други случаи едно първично бъбречно заболяване вода до хиперурикемия поради нарушение на общата очистителна функция на нефрона.

В този случай хиперурикемията е последица на бъбречното заболяване.

При определени условия тази хиперурикемия може да доведе до клинически изразена подагра.

При първичната метаболитна подагра и при подаграта с повишен разпад на нуклеопротеини (вторична метаболитна подагра при хемопатии) се намира повишено образуване на пикочна киселина, умерена урикемия и повишена урикозурия.

При вторичната бъбречна подагра няма повишено образуване на пикочна киселина, урикемията е висока и урикозурията намалена или нормална.

Както бе изтъкнато по-горе, при някои случаи с нормална продукция на пикочна киселина и нормална бъбречна функция може да има умерена урикемия и намалена или нормална урикозурия.

Дори тези случаи бе намерено намаление само на уратната елиминация, поради което се допуска съществуването на първична бъбречна подагра, при която има нормална бъбречна функция с изключение на избирателно нарушение на уратната елиминация.

Трудностите да се докаже тази форма идват от късната диагноза на болестта, когато при повечето болни настъпват вторични промени в бъбрека (средно диагнозата се поставя 5 години след първите ставни прояви). Проучвания на редица автори, включително и наши, дават основание да се приеме съществуването на тази форма .

Според класическите гледища увреждането на бъбрека при подаграта става чрез блокиране на бъбречното каналче от пикочната киселина и нейните соли, което води до вторично възпаление —пиелонефрит.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds