Полезните свойства на ряпата

ряпата има чудодейни ползи за страдащите от подагра

 

Подаграта се появява, когато кристалите на пикочната киселина започнат да се отлагат в ставите или меките тъкани, което води до възпалителен артрит и предизвиква интензивна болка в ставите, подуване и понякога и скованост.

Пурините са естествени вещества, които могат да се намерят в повечето храни, които консумираме и които присъстват естествено в тялото ни; но има някои храни, които имат по-високи пурини в сравнение с други.

Ако пурините се натрупат до прекомерни нива в тялото, то ще се повишат нивата на пикочната киселина в организма, тъй като пикочната киселина е резултат от разграждането на пурините в тялото и кристализацията на излишната пикочна киселина влошава състоянието на подаграта.

Ряпа и подагра

От само себе си се разбира, че ако страдате от подагра, тогава трябва да избягвате храни с високи нива на пурини. Много храни съдържат ниски нива на пурини и поради това се препоръчват за болните от подагра. Повечето от тези храни са или с ниско съдържание на пурини, или помагат на бъбреците да отстраняват излишната пикочна киселина от кръвта, предотвратявайки образуването на кристали на пикочната киселина. Ряпата е от най-препоръчителните храни за хора, страдащи от подагра.

Ряпата е ниска пуринова храна

Ряпата е от най-често пренебрегваните зеленчуци, но е с прекрасни лечебни свойства. Тя е кореноподобен зеленчук от кръстоцветния сорт и са пълни с витамини, минерали и фитонутриенти, необходими на тялото.

Има много видове ряпа на българския пазар,които са изключително полезни:

  • репички  – това са малките и кръгли репички, които са бяло розови, както отвътре, така и отвън. Те са много сладки и много сочни.
  • репичка „ Сорел” – сортът е вкусен и хрупкав. Тя има репутацията на толериране на горещото време, съпротива срещу вредители и никога не образува луковици. Като такава, тя е идеална за отглеждане в домашни градини.
  • ряпа „Френска закуска” – тя е продълговата и достига дължина до 10 см, розово червена с бяло петно около опашката. Месестата част е бяла и хрупкава. Може да се консумира сурова или варена и понякога може да има леко остра миризма.
  • ряпа „Дайкон” – това е един от най-големите сортове. Tя е дълга, бяла, с тънка опашка. Вътрешността е бяла, крехка и с много приятен вкус.
    -ряпа черна и червена – е с кръгла форма и тъмна кора и най-често се срещат в местните супермаркети и пазари.

Ряпата се превръща в най-предпочитаните зеленчук за болните от подагра, просто защото това е ниска пуринова храна и без значение колко се приема, никога няма да рискувате производството на излишната пикочна киселина, което да доведе до кристализация в ставите.

Ползи за здравето от репичките

В допълнение към това, че са ниска пуринова храна, репичките играят важна роля за контролиране на подаграта поради влиянието което имат и върху здравето на бъбреците.

Отговорността на бъбреците е да се отърват от токсините и други отпадъци от тялото. Когато има излишък от пурини в тялото, обикновено се очаква, че бъбреците ще помогнат да се отърват от тях, като по този начин не дават шанс на образуването и кристализацията на излишната пикочна киселина. Но когато бъбреците не успеят да направят това, подагрозния пристъп ще настъпи.

Репите са много силни при предотвратяването на образуване на камъни в бъбреците и камъни в жлъчката, като по този начин се подобрява цялостното здраве на бъбреците, което го прави по-ефективен при изпълнение на задължението си да премахва токсините от тялото. Репичките също са много полезни при лечение на заболявания на бъбреците и жлъчния мехур.

Други ползи за здравето от ряпата:

  • Голям източник на витамин С
  • Помага за регулиране на кръвното налягане, предотвратяване на респираторни проблеми като бронхит и астма
  • Влакната, витамините и минералите ги правят предпочитани за сърдечно-съдовата система. Те също така могат да понижат холестерола и да помогнат при лечението на диабет
  • Помагат при храносмилането и детоксикацията

Как да извлечете максимума от ряпата, ако страдате от подагра

Има много начини да се приготви ряпа или да се насладите на някои от вкусовите и комбинации. Но един от най-лесните и най-предпочитаните е да се насладите на ряпата е, когато тя е сурова, нарязана в салати или като я консумирате заедно с по-малко вкусни зеленчуци като глухарче, зеленина, ромен или маруля.

Лесно е да ги отглеждате самостоятелно и тъй като не са много взискателни по отношение на климатичните изисквания, те са една от най-бързо развиващите се храни, които бихте могли да имате във вашата домашна градина. Каквото и да правите, не забравяйте да включите репички в диетата за подагра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds