Връзката между стрес и подагра

Връзката на стреса и подаграта

Може ли стресът действително да причини криза на подагра?

Стресът е навсякъде около нас и човек, стига да има доза несигурност, това води до последици.
Стресът може да бъде причинен от проблеми в социалния живот, промяна в личния живот, финанси, самоизява, депресия, злополука, увреждане и т.н.
За съжаление стреса не прави изключение за страдащите от подагра, учените са установили връзка между стреса и пристъпите на подагра.
Това твърдение е по-разпространено, когато стреса е продължителен във времето и повишава нивата на пикочната киселина дългосрочно.
Ето защо болния от подагра трябва да се научи да управлява и въздейства върху причинителя на стрес.

Изследванията показват, че голяма част от съвременните заболявания се дължат на стрес.

Такива заболявания са депресията, високото кръвно налягане и сърдечносъдовите заболявания, определени стомашночревни смущения, някои форми на рак, дори самия процес на стареене.
Също така стресът може да усили честотата и интензивността на главоболието, пристъпите на астма, колебанията в нивото на кръвната захар при пациенти с диабет.

Има научно доказателство и за това, че хората подложени на психологически стрес са по-предразположени към настинки и други инфекции, отколкото тези който живеят в по-спокойна среда.

Прекомерният психологически стрес може да причини както временни така и дълготрайни симптоми на сериозно психиатрично заболяване, известно като посттравматичен стрес.
Стресът като физиология, причинява мускулно напрежение и увеличава болката, като влошава симптомите на подагра.

Какво се случва, когато сме подложени на стрес?

Тялото ни изчерпва витамин В5 или пантотенова киселина , която помага да се отстрани излишната пикочна киселина от тялото. Освен това, когато тялото е изложено на стрес, то освобождава хормона, кортизол.
Кортизолът за повечето от нас е познат като хормон на стреса.

Трайно завишените му нива са показател, че тялото ни не може да се справи със стресовите фактори, на които е подложено. Той разгражда мускулната тъкан и редуцира резултатите ни на издръжливост и тялото не може да функционира на 100%.
Стресът може да предизвика атака на подагра и може да влоши симптомите на подагра.

Въпреки че е невъзможно да се премахне напълно стреса в нашето ежедневие, съществуват редица начини да го сведе до минимум.

Бъдете активни

  • Да сте физически активни е част от здравословния начин на живот, упражненията могат да Ви помогнат да управлявате ефективно стреса и поддържането на здравословно тегло, което ще Ви помогне за предотвратяване на бъдеща подагрена криза.
  • Сред многото предимства да правите упражнения, е да отслабнете, ако имате нужда. Ако имате наднормено тегло или сте със затлъстяване, това е рисков фактор при подагра
  • Медитицията и практикуването на йога асани (упражнения) и пранаяма (дишане)ще Ви помогне да овладявате стреса не само на физическо, но и на умствено и психическо равнище.
    Ако в момента имате симптоми на криза, не е подходящо да тренирате, докато не намалите болката и възпалението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds