Тофуси

Тофуси при подагра

Появата на тофуси (подагрени възли) свидетелства, че подаграта е преминала в хроничен стадий.

Тофусите биват с различни размери – от микроскопични до големина на ябълка, местоположението им също варира.

Основните признаци за поява на тофуси са:

• наличие на възловидно образувание, сравнително отчетливо отграничено от околната тъкан и по-плътно в сравнение с нея

• консистенция на хрущял, понякога по-твърда – като камък

• зърнисто-мъхеста повърхност на образуванието

• белезникавожълт цвят (при относително недълбоко разположение)

• поява на подутина с различна консистенция, но задължително отделяща през повърхностната язва (фистула) бяла течна или пастообразна маса

Това са характерни, но не строго специфични признаци на тофуса. Най-достоверното разпознаване е чрез откриване на съединения на пикочната киселина в съдържимото на тофуса.

Тофусите се откриват по различни места на тялото

по кожата, в подкожната тъкан, в мускулите, ставите, сухожилията и техните влагалища, на склерите, по костите, достъпни за палпация, и т.н.

Най-често тофуси се откриват по ушните миди (от 20 до 35% при болните от подагра), в областта на лактите, стъпалата, китките.

Сравнително рядко се появяват на лицето, по еклерите, роговицата, езика, в мускулите и подкожната съединителна тъкан на крайниците, на ахилесовото сухожилие, на скротума и краекожието на половия член.

По правило тофусите с различна локализация дълго остават в същото положение.

Но при прогресиране на заболяването размерът на тофуса може дотолкова да се увеличи, че при проникването му в подлежащите тъкани понякога се наблюдава толкова обширно поражение, че органът, съдържащ тофус, значително се видоизменя.

Външно това се проявява с възникването на болки в съответните тъкани или признаци на възпаление, които отзвучават след острия пристъп на заболяването и настъпването на ремисия.

В редки случаи през образуваната фистула съдържимото се изхвърля, след което продължително зараства тъканта, или се образуват нови фистули (при неблагоприятни условия за зарастване).

При леко протичане на болестта пристъпите се появяват 1-2 пъти годишно и обхващат не повече от две стави. На рентгенова снимка липсват признаци за поражения на ставите, може да има единични тофуси.,

Средно тежкото протичане на подаграта се характеризира с по-чести (3-5 пъти годишно) обостряния на болестта, поразяване на две до четири стави, множество тофуси, бъбречнокаменна болест.

При тежко протичане на заболяването се наблюдават пристъпи с честота над 5 пъти годишно, множество поразени стави, множество големи тофуси, нарушения на бъбречните функции.

Трябва да се отбележи, че при някои болни подаграта протича безсимптомно.

Тя се характеризира с повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта при липса на външни признаци за отлагане на кристали. На този стадий не се проявяват симптоми на артрит и нефропатия, не се наблюдават уратни камъни в бъбреците, нито тофуси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds